Hitelbiztosítéki (HB) érték jelentése

Valamely ingatlannak az óvatos becslés alapján meghatározott értéke, amely a forgalmi/piaci értékből kerül meghatározásra. A folyósítható jelzálogkölcsön összegét befolyásolja. A hitelbiztosítéki érték tehát nem egyenlő az ingatlan forgalmi értékével, annál általában 10-30 százalékkal alacsonyabb értékű. 

A hitelbiztosítéki értéket a bank által kijelölt értékbecslő állapítja meg. Számítása során az értékbecslő figyelembe veszi az adott ingatlan földrajzi elhelyezkedését, műszaki állapotát és az ingatlan értékesíthetőségét. 

A HBé értéket az ingatlan gyors – jellemzően 3 hónapon belüli – értékesíthetősége alapján számítják ki, azaz olyan értéket vesznek figyelembe, amely összegért a bank jó eséllyel értékesíteni tudja az ingatlant az adós nem fizetése esetén. Budapesten új építésű ingatlanok esetében ez az érték akár a forgalmi érték 95 százaléka lehet, a fővárosban és a megyei jogú városokban általában 10-15%-ot vonnak le, kisebb városoknál a forgalmi érték 15-20%-kal csökkentett értéke lehet a HBé, míg az egyéb településeken akár 25-30 százalékos is lehet az eltérés. 

Csökkentheti a hitelbiztosítéki érték összegét a hitel típusa is – szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésekor alacsonyabb a (HBé) értéke. 

Fontos tudni, hogy a HBé értéke önmagában nem elég a hitel összegének meghatározásához, a maximális hitelösszeget a jogszabályok által meghatározott egyéb előírások – például a hitelfedezeti mutató (HFM) figyelembevételével kell megállapítani. Az MNB hitelfék szabályai közé tartozó HFM előírás szerint az ingatlan értékének minimum 20 százalékát az adósnak önerőként biztosítania kell (vagy pótfedezetet kell állítani).