Hitelbiztosítéki (HB) érték jelentése

Valamely ingatlannak az óvatos becslés alapján meghatározott értéke, amely a forgalmi/piaci értékből kerül meghatározásra. A folyósítható jelzálogkölcsön összegét befolyásolja. A hitelbiztosítéki érték tehát nem egyenlő az ingatlan forgalmi értékével, annál általában 10-30 százalékkal alacsonyabb értékű. 

A hitelbiztosítéki értéket a bank által kijelölt értékbecslő állapítja meg. Számítása során az értékbecslő figyelembe veszi az adott ingatlan földrajzi elhelyezkedését, műszaki állapotát és az ingatlan értékesíthetőségét. 

A HBé értéket az ingatlan gyors – jellemzően 3 hónapon belüli – értékesíthetősége alapján számítják ki, azaz olyan értéket vesznek figyelembe, amely összegért a bank jó eséllyel értékesíteni tudja az ingatlant az adós nem fizetése esetén. Budapesten új építésű ingatlanok esetében ez az érték akár a forgalmi érték 95 százaléka lehet, a fővárosban és a megyei jogú városokban általában 10-15%-ot vonnak le, kisebb városoknál a forgalmi érték 15-20%-kal csökkentett értéke lehet a HBé, míg az egyéb településeken akár 25-30 százalékos is lehet az eltérés. 

Csökkentheti a hitelbiztosítéki érték összegét a hitel típusa is – szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésekor alacsonyabb a (HBé) értéke. 

Fontos tudni, hogy a HBé értéke önmagában nem elég a hitel összegének meghatározásához, a maximális hitelösszeget a jogszabályok által meghatározott egyéb előírások – például a hitelfedezeti mutató (HFM) figyelembevételével kell megállapítani. Az MNB hitelfék szabályai közé tartozó HFM előírás szerint az ingatlan értékének minimum 20 százalékát az adósnak önerőként biztosítania kell (vagy pótfedezetet kell állítani). 

chatsimple