Kezelési költség jelentése

Pénzügyi szolgáltatás (általában hitel) igénybevételének díja, melynek mértékét a pénzintézetek hatályos hirdetményei tartalmazzák. 

Lehet egyszeri kezelési költséget felszámítani, amikor a kölcsön teljes időtartamára egyösszegben, jellemzően a folyósításkor esedékessé válik a kezelési költség megfizetése. Ugyanakkor jellemzőbb, amikor a teljes futamidő alatt, a törlesztéshez kapcsolódóan kell fizetni.

Kiszámításának több féle változata van. A költség lehet egy fix összeg, amit az adott tranzakciónál meg kell fizetni, lehet egy %-os összeg, de lehet a kettő módszer kombinációja is. Míg egyes hitelintézetek a folyósított hitelösszeg alapján számolják ki az évente fizetendő összeget, máshol akár az előző év vagy az előző hónap végén fennálló tőketartozás alapján is kiszámolhatják a kezelési költség százalékos értékét. Azonos mértékű díj mellett is jelentős különbségek adódhatnak a kiszámítás módjától függően. 

Természetesen neked, mint adósnak az a legkedvezőbb, ha az előző hónap végén fennálló tőketartozás a fizetendő díj alapja, hiszen így a kezelési költség összege hónapról hónapra csökken.

chatsimple