Közjegyzői okirat jelentése

Olyan okirat, amely közjegyző által aláírtan tanúsítja az okiratba foglalt nyilatkozat megtételét, annak helyét, idejét és módját, illetve, hogy az okirattal tanúsított adatok és tények a valóságnak megfelelnek. 

A közjegyző által készített okiratok – szerződések, nyilatkozatok, tanúsítványok – különleges bizonyító erővel bírnak. Közhitelesen bizonyítják, hogy az okiratban foglaltak ott, akkor és úgy jöttek létre, ahogy az abban szerepel.

Egy bírósági per során a közokirat nehezebben megtámadható bizonyíték, mint bármilyen más irat. Ha valaki kétségbe vonja az abban foglaltakat, akkor neki kell bizonyítania az állításait.

Közjegyzői okirat birtokában a jogérvényesítéshez nem kell bírósághoz fordulnunk, illetve – közjegyzői okiratba foglalt hitelszerződés nem teljesítése esetén  - a banknak sem kell bírósághoz fordulnia. A közjegyzői okirat segítségével közvetlenül, végrehajtással érvényesíthetőek a jogok. 

Jelzálogszerződésnél általában kétféle kötelezettségvállaló nyilatkozatot (közjegyzői okiratot) használnak a bankok – ezek közül csak egyfélét kell aláírni:

  • Egyoldalú: A hiteligénylő jelzáloghitel kölcsönszerződésben foglalt kötelezettségvállalását tartalmazza.
  • Többoldalú: Ugyanaz, mint az egyoldalú, csak ebben az esetben magát a kölcsönszerződést foglalják közjegyzői okiratba (általában ennek magasabb a díja).
chatsimple