Mi az a NFC, vagyis az érintéses mobilfizetés?

Az NFC (Near Field Communication) egy olyan technológia, amely gyors és biztonságos adatcserét tesz lehetővé 1-3 cm-en belül, mobiltelefonnal történő fizetés esetén.

Napjainkban már szinte mindenki okostelefont használ, így adott esetben a kártyás fizetéssel sem kell bajlódni, elég, ha nálad van a mobilod és máris fizethetsz vele.

Mi szükséges az érintéses mobilfizetéshez?

Ma már szinte minden okostelefonban megtalálható az NFC megoldás. A fizetési művelethez ezen felül kell egy fizetést lehetővé tevő banki, vagy bankfüggetlen applikáció és egy bankkártya, amelyet az applikáció segítségével virtualizálunk, „belehelyezzük” a telefonunkba vagy akár az okosóránkba. 

Mire jó az NFC?

Ez a fizetési mód gyorsabb és kényelmesebb, mint a készpénz. Bárhol használhatod, ahol a pénztárnál megtalálható az érintésmentes fizetés emblémája.

Az érintésmentes fizetési mód ideális olyan esetekben, amikor elengedhetetlen a gyorsaság és a kényelem. Fizethetsz vele stadionokban, gyorséttermekben, benzinkutakon, élelmiszerboltokban, tömegközlekedési állomásokon és még sok más helyen.

Biztonságosabb, mint a készpénz

Az érintésmentes fizetéssel átveheted az irányítást, megvédheted az adataidat. A bankkártyás fizetéssel ellentétben az NFC-s fizetésnél az eszközt – a mobilodat vagy a telefonodat - soha nem kell kiadnod a kezedből, így csökken az elvesztés vagy a hamisítás kockázata, ráadásul minden egyes tranzakciót egyedi titkosítás véd. A dupla pénzlevonás ellen is védelmet nyújt, még akkor is, ha véletlenül kétszer értél hozzá a terminálhoz.

Hogyan zajlik a fizetés?

Szolgáltatóként eltérő módon lehet fizetni. Alapesetben elvárás, hogy feléleszd a telefonod, valamilyen, csak rád jellemző megoldásssal. Ez lehet speciális kód, ami nem azonos a bankkártya PIN kódjával. A legmodernebb megoldások valamilyen biometrikus – pl. ujjlenyomatos - azonosítást használnak. Ha ilyen módon éleszted fel a telefonodat, az NFC-s fizetésnél nem kell semmilyen exta azonosítás, a telefont, vagy az órát a kártyaelfogadó terminálhoz érintve, megtörténik a fizetéss. 

A telefont különböző applikációkkal nyomon is lehet követni, így ha elveszítenéd vagy rosszabb esetben ellopják, könnyebb megtalálni, mint egy bankkártyát.

A mobilérintéses fizetés azért is biztonságosabb, mert általában a banki adatokat csak egyszer kell megadni, amikor regisztrálunk, utána már csak az ügyfél által megadott PIN-kódot kell használni.

Mi történik, ha lejár a bankkártya?

Az alkalmazásban rögzített bankkártyákra ugyanaz vonatkozik, mint a fizikai bankkártyára. Ha lejár a kártyánk, akkor a rögzített kártya is érvénytelen lesz. Amint megkapod az új kártyádat, újból beregisztrálod az applikációba és máris használhatod a mobilfizetés.

Milyen beállítások érvényesek a mobilkártyára?

Ugyanazok a beállítások vannak érvényben, mint a konkrét bankkártyánál. Ha pl 300 ezer forintos napi limit van beállítva, akkor a mobil kártyánál is ez érhető el. A mobilba telepített banki applikációval rendszerint gyorsan, egyszerűen van mód a limitek módosítására. 

Mi az NFC hátránya?

Jelenlegi tudásunk szerint az egyetlen hátrány az, ha lemerül a telefon. Ebben az esetben nem tudod fizetésre, vásárlásra használni.