Unit linked biztosításhoz kötött hitel jelentése

A kombinált hitelek egy olyan fajtája, melyhez befektetési életbiztosítás tartozik. Ez a konstrukció tartalmazza az életbiztosítással, valamint a befektetéssel kombinált jelzáloghitel sajátosságait. A hitel ez esetben mindig türelmi idővel kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a tőkerész törlesztésére fizetendő összeget nem a havi törlesztőrészletben kell megfizetni, hanem biztosítási díjként a biztosítói számlára. 

Bár a tőkerészt a befektetésbe fizeted, a bank számára továbbra is havonta törlesztened kell a hitel díját (azaz a kamatot és kezelési költséget). 

A biztosító befekteti a befizetett összeget – a költségek levonása után – a te kockázatodra. A befektetési időtartam jellemzően megegyezik a hitel futamidejével – ugyanakkor a futamidő alatt bizonyos időszakonként – például 5 évenként – részbefizetés történhet, amivel a tőketartozás a futamidő alatt is csökkenthető. A hitel tőkerészét a biztosításba fizetett összeg, annak befektetéséből származó (esetleges) hozama kell, hogy fedezze. Miután a befektetésnek negatív hozama is lehet, amikor a korábbi befizetés ellenére pótbefizetésre lehet szükség, ezért a befektetési biztosítással kombinált hitelek kiemelt kockázatúak. 

chatsimple