Hány havi fizetésből vehetünk egy 50m2-es használt vagy új lakást?

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Az ingatlan.com elemzése megvizsgálta, hogy az egyes megyékre jellemző átlagos nettó havi fizetés hányszorosából lehet az adott megyeszékhelyen egy 50 négyzetméteres új vagy használt lakást venni.

Budapesten nagyjából 10 év alatt lehet lakást venni

Az országon belül Budapesten a legmagasabbak a lakásárak, az ingatlan.com adatai szerint a meghirdetett 50 négyzetméteres használt lakások átlagára szeptember közepén 29,9 millió forint volt, míg az újakat 37,5 millióért hirdetik. A fővárosi nettó átlagfizetés pedig 272 ezer forint, vagyis 9, illetve 11,5 évnyi keresetből vásárolhatók meg a használt és új 50 m2-es lakások.

Vidéken is sok évig tart a spórolás

Azonban nem a fővárosban kell a legtöbbet dolgozni a lakásokért, hiszen Hajdú-Biharban a 9,2 évig kell félretenni a 178 ezer forintos nettó fizetést egy debreceni 50 négyzetméteres használt lakáshoz, illetve 11 évig és 9 hónapig kell spórolni egy új lakáshoz.

Ellenben Miskolcon lehet a leghamarabb összegyűjteni a használt lakások 10,6 milliós átlagárát, ami a Borsod-Abaúj-Zempléni megyei több mint 169 ezer forintos nettóból 64 hónap alatt – alig több mint 5 év – jön össze. Az új lakások esetében pedig Eger a legjobb választás az elemzés szerint, hiszen az 50 négyzetméteres új lakáshoz szükséges 16 millió forint 81 havi nettóból jön ki, ami közel 7 évet jelent.

Tízezrek ugorják át az évtizednyi spórolást

Miközben az elmúlt pár évben a lakásdrágulás mértéke a nagyvárosokban átlagosan 15-20 százalékos volt, a lakáshitel kamatainak éves szintje 2,6 és 11 százalék között mozog a money.hu adatai szerint. 

„Vagyis ilyen feltételek mellett még azoknak is megérheti a hitelfelvétel, akiknek az ingatlan értéke teljes egészében rendelkezésére áll, hiszen annak értéke gyorsabban nő, mint amit évente kamatként kell megfizetni. Részben ennek is köszönhető a hitelfelvételi kedv emelkedése, valamint az, hogy ma majdnem minden második lakást hitelből finanszíroznak a vevők” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője

Jelentős különbségeket tapasztalhatunk a banki ajánlatok között

De ahogy a fizetések és a lakásárak között jelentősek a eltérések, ugyanígy a bankok lakáshitelei között is komoly különbségek lehetnek. Akár több millió forintot is megspórolhatunk a vásárlás során, ha a money.hu szakértőivel közösen átnézzük a különböző banki ajánlatokat.

(ingatlan.com elemzés)

Fotó: Pixabay
Grafikon: ingatlan.com

chatsimple