Ennyi pénz kell egy új lakáshoz a 10 milliós CSOK mellé!

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A CSOK bővítése miatt még többen vághatnak bele új lakás vásárlásába. Az ingatlan.com megnézte, hogy még mennyit kell a CSOK mellé tennünk a hazai nagyvárosokban.

A legutóbb bejelentett változtatásoknak köszönhetően bővül a  CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), hiszen a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a 10 millió forintos kedvezményes kamatozású lakáshitel, a háromgyermekeseknél pedig 15 millió forintra emelkedik a maximális összeg. 
A kínálatot élénkítheti most az is, hogy az elmúlt hetekben kiderült: a kedvezményes lakásáfa bizonyos feltételekkel alkalmazható 2019 után is, vagyis nem lesznek drágábbak az érintett fejlesztésekben épülő lakások – olvasható az ingatlan.com elemzésében.

Mindenki jól járhat a CSOK bővítésével

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kétgyermekes háztartások mellett várhatóan a legalább két gyermeket tervező családokat érintik kedvezően a változások. A kereslet bővülése miatt szintén jól járhatnak a társasház-építők, illetve a jövőbeli újlakás-vásárlók, mert a kedvezményes áfa meghosszabbításával a kínálat a következő években tovább nőhet. 

A CSOK bővítése elsősorban a vidéki nagyvárosokban élő családoknak jelent nagyobb segítséget, mert ott olcsóbbak az új lakások, mint Budapesten. Azok is jól járhatnak a változással, akik viszonylag olcsó telkeket kínáló kisebb településen szeretnének családi házat építeni.

Hol, mennyi kell a 10 millión felül?

Az ingatlan.com elemzése szerint a 60 négyzetméteres új lakásokhoz átlagosan Békéscsabán alig több mint 6 millióval, Miskolcon 8,8 millióval, Kaposváron pedig 11,1 millió forinttal kell kiegészíteni a 10 millió forintos hitelt. 

Győrben és Szombathelyen 14-15 millió forintra van szükség, Székesfehérváron a 10 milliós hitelösszeghez több mint 21 millió forintot kell hozzátenni. A fővároshoz közeli Érden szintén több mint 20 millió forint kell ehhez, míg Budapesten ugyanez az összeg közel 36 millió forintra rúg.

Balogh László szerint a pontos piaci hatásokat akkor lehet majd bemutatni, ha megjelennek a jogszabályok. Az biztos, hogy a kedvezményes hitelösszeg növelése olyanok számára is megoldást jelenthet, akik eddig a piaci kamatokkal nem tudtak hozzájutni a lakáshitelhez. A 25 évig fix és kedvezményes kamatozású hitelek törlesztő részlete ugyanis várhatóan alacsonyabb lesz, mint a piaci alapon nyújtott hitelek törlesztője.

(ingatlan.com elemzés)

Grafikon: ingatlan.com 

chatsimple