Inkább egy jó lakáshitel, mint az alkudozás

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Egyre többen vennének fel lakáshitelt

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője a kutatás részleteit ismertetve elmondta: „a következő egy évben a lakásvásárlást tervezők közel kétharmada (64%-a) lakáshitelt is igénybe venne. Az ingatlanárak emelkedése miatt ugyanis kevesebben vannak azok, akik kizárólag a megtakarításaikból vagy a meglévő ingatlanjuk értékesítéséből vásárolnák meg a következő otthonukat.”

money.hu szakértője azt is hozzátette, hogy a megkérdezettek többsége nyitott a különböző lakáshitel konstrukciók összehasonlítására, hiszen ezzel jelentősen csökkenthetik a kiadásaikat. A következő egy évben lakásvásárlást tervezők 78 százaléka az igénylés előtt összevetné a bankoknál elérhető lakáshitelek feltételeit.

A lakásvásárlást tervezők többsége részben kölcsönből finanszírozná az új ingatlant - derül ki a money.hu legújabb kutatásából. 

A reprezentatív online felmérés szerint a válaszadók 13 százaléka vásárolna, 9 százalékuk pedig eladna ingatlant a következő egy év során. Vagyis a vevők többségben vannak, a jelentős kereslet pedig további áremelkedést jelenthet. A lakásvásárlást fontolgatók 70%-a saját magának, 18%-uk más célból – például a gyermeküknek – venne ingatlant, a befektetési célt pedig a válaszadók 13%-a említette.

Milliós különbségek a lakáshitelek között

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes hitelszakértők segítségével megtalálni a személyre szabott legjobb lakáshitelt, mert még mindig jelentős eltérések vannak az egyes kölcsönök között. Nézzünk is egy példát, hogy lássuk a különbségeket! 

A money.hu kalkulációi szerint március elején a legkedvezőbb, 20 éves futamidejű, végig fix törlesztésű, 10 millió forintos lakáshitelek 5,6-5,7 százalékos teljes hiteldíjmutatóval voltak elérhetők, a legdrágábbak viszont közel 9 százalékossal. Az olcsóbb lakáshiteleknél a teljes visszafizetendő összeg 16,5 millió forintot tesz ki, a legdrágábbaknál viszont 20 millió forint lesz a teljes ráfordítás. 

„Az élénk ingatlanpiaci kereslet miatt a vevők igényeire szabott legjobb hitel kiválasztásával  többet spórolhatunk, mint az eladókkal történő alkudozással” – tette hozzá Trencsán Erika.

(money.hu elemzés)

Infografika forrás: money.hu, NRC, 2019. február

chatsimple