Kistelepülések aranykorát hozhatja a falusi CSOK

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A falusi CSOK felpezsdítheti a vidéki ingatlanpiacot, hiszen közel 2500 kistelepülésen igényelhető vásárlásra, felújításra vagy bővítésre.

A lakáshitelpiacon tarolnak a használt lakás vásárlására felvett hitelek. A jegybanki adatok
szerint az idei első negyedévben több mint 200 milliárd forint összegben helyeztek ki a
bankok lakáshitelt, ezen belül a használt lakásokra kért kölcsönök összege meghaladta a 142 milliárd forintot, ami 71 százalékos részesedést jelent – derül ki a money.hu legfrissebb
elemzéséből.

Indul a falusi CSOK

A lakásépítésre, lakásbővítésre igényelt lakáshitelek összege pedig 26 milliárd forintot tett ki, ami 13 százalékos arányt jelent a teljes lakáshitelpiacon. Azonban ez a nagyságrend várhatóan növekedni fog a júliustól elérhető falusi CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) hatására.

"Sokan egyelőre kivárnak, böngészik a feltételeketigyekeznek felkészülni a júliusi indulásra. Azzal, hogy a napokban megjelent a falusi CSOK részletes szabályozása, ennél is fokozottabb érdeklődés várható"mondta Trencsán Erika, az ingatlan.com-hoz tartozó money.hu vezető szakértője.

Eljött a kistelepülések aranykora?

Az új állami támogatás lehetséges hatását jól jelzi, hogy azt közel 2500 településen lehet majd igényelni ingatlanvásárlásra és ezzel együtt korszerűsítésre vagy bővítésre. Azonban azt se feledjük, hogy a falusi CSOK szabályai előírják: a támogatott összegek felét szabad csak korszerűsítésre vagy bővítésre fordítani.

Mennyi pénzről is beszélünk? A falusi CSOK mértéke a gyermekek számától függően 600 ezer - 10 millió forint között mozoghat. Ehhez az érintettek kedvezményes, államilag támogatott – két gyermeknél 10 millió forintos, három gyermeknél 15 millió forintos – lakáshitelt is igényelhetnek. 

Kalkuláljunk a money.hu-val!

Amennyiben azonban az előbb említett – állami támogatási rendszerben igényelhető – összeg nem lenne elég az ingatlan megvételéhez és korszerűsítéséhez, akkor ezt kiegészíthetjük építésre, használt lakásra felvehető lakáshitellel. 

Ha pedig csupán kisebb, 1-2 millió forintos összegről van szó, akkor személyi kölcsönt is felvehetünk. De csak azok a háztartások éljenek kiegészítésként a piaci hitellel, akik a törlesztést hosszú távon is tudják vállalni – hangsúlyozta Trencsán Erika.

A money.hu 12 lakossági bank ajánlatát vetette össze, hogy tisztában legyünk a piaci hitelek havi kiadásaival. A házépítésre felvett 5 millió forintos, 10 éves futamidejű és végig fix törlesztő részletű hitelek közül a legkedvezőbbek teljes hiteldíjmutatója (thm) alig több mint 4 százalék. Vagyis a havi kiadás 50-52 ezer forint

(money.hu elemzés)

Fotó: Shutterstock

chatsimple