Júliustól roham várható a lakáshitelek piacán

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tovább pörög a lakáshitelpiac, júliustól pedig várhatóan magasabb fokozatba kapcsol  az új támogatási lehetőségek miatt.

Egyre nagyobb a kereslet a lakossági hitelpiacon. Az év első négy hónapjában a lakáshitelekből és a személyi kölcsönökből összesen 459 milliárd forintot folyósítottak a bankok, ami 25 százalékos emelkedésnek felel meg - derül ki a money.hu legfrissebb, jegybanki adatokat feldolgozó elemzéséből.

Több mint 250 ezer kalkuláció

„Napi átlagban a hétvégékkel együtt 3 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a bankok ügyfelei. A legfrissebb adataink is erőteljes keresletet mutatnak. Idén május végéig a money.hu kalkulátoraival személyi kölcsönökre több mint 106 ezer, a jelzáloghitelekre pedig 154 ezer kalkulációt készítettek az érdeklődők” – mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

Alaposan meg kell vizsgálni a feltételeket!

Egyre tudatosabbak a hitelfelvevők, az igénylés előtt megnézik a bankok ajánlatait. Emellett a biztonság a legfontosabb, amit az is jelez, hogy egyre többen választják a több évig fix törlesztésű hiteleket

De sokan csak a kamatokat, a teljes hiteldíjmutatót figyelik, pedig nagyon fontosak az egyéb feltételek is, mint például a jövedelem nagysága vagy a bankok által előírt folyószámla. Ráadásul ezeket a kötelezettségeket nem csak a hitelfelvételkor kell teljesíteni, hanem a teljes futamidő alatt, különben elveszhetnek a kedvezmények. A sokszor bonyolult feltételek miatt érdemes hitelszakértő segítségét kérni – tette hozzá Trencsán Erika.

Sebességet válthat a piac

A money.hu előrejelzése szerint az erőteljes növekedés július elejétől fokozódni fog, hiszen akkortól elérhetőek lesznek a legújabb államilag támogatott konstrukciók. A kibővített családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a kistelepüléseket érintő falusi csok és a babaváró hitel iránt már most az indulás előtt jelentős az érdeklődés, így várhatóan további lökést adnak majd a lakáshitelpiacnak.

(money.hu elemzés)

Fotó: Shutterstock

Infografika: money.hu

chatsimple