Mi történt az alapkamattal? Mit jelent ez a hiteleseknek?

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Továbbra is 0,6 százalékos az alapkamat, vagyis az előző - júniusi és júliusi - kamatcsökkentés után a magyar jegybank kedden nem változtatott rajta. A kamatok már így is alacsony szinten vannak, a bankok ajánlatai között azonban lényeges különbségek lehetnek, egy jól megválasztott konstrukcióval akár milliós összeget is megspórolhatunk. 

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az augusztus 25-i, keddi kamatdöntő ülésén, így az alapkamat maradt 0,6 százalék. Azaz nem folytatódott a sorozat: a jegybank ugyanis idén júniusban és júliusban is csökkentette az alapkamatot 15-15 bázisponttal. Az alapkamat ezelőtt sokáig változatlan volt, kamatcsökkentésre évek óta nem volt példa.

Hogyan befolyásolja ez a hiteleket?

Annak ellenére, hogy most nem csökkent tovább az alapkamat, a kamatok jelenleg is alacsony szinten vannak, ami kedvező lehet a hitelesek számára. Az alapkamat és annak esetleges csökkentése azért lényeges, mert általában mérsékelheti egyes lakossági hitelek kamatát. Ugyanakkor például a fix a kamatozású hiteleket nem érinti a rögzítés ideje alatt, hiszen azok a felvételkori kamattal érvényesek ebben az időszakban.  Fontos látni, a júniusi és júliusi 15-15 bázispontos csökkenésektől sem lettek sokkal olcsóbbak a hitelek. Eddig is alacsony volt a kamatkörnyezet, így egy-egy átlagos lakáshitel esetében pár száz forintos havi törlesztőrészlet-csökkentést eredményezhettek a kamatvágások. Fontos, hogy a hitelezésre hatással volt a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság, illetve az abból adódó fokozottabb kockázat is, vagyis a bankok a nagyobb rizikó miatt nem feltétlenül érvényesítették minden hitel esetében a kamatcsökkentést. 

A személyi kölcsönök kimaradnak

A legutóbbi, júliusi kamatvágás pedig a személyi kölcsönöket már nem is érintette. Fontos tudni ugyanis, hogy koronavírus-járvány miatt idén márciusban lépett életbe egy rendelkezés, amely december végéig maximálja a teljes hiteldíjmutatót a fogyasztási hiteleknél, így a személyi kölcsönöknél. Ez azt jelenti, hogy a thm nem lehet magasabb az alapkamat plusz 5 százalékpontnál. Egy másik szabály pedig azt mondja ki, hogy a thm-plafon megállapításánál mindig a félév kezdetekor aktuális alapkamat a kiindulópont. Ekkor még 0,75 százalékos volt az alapkamat, így a személyi kölcsönök thm-je a későbbi kamatcsökkentés miatt nem változott meg automatikusan, és idén december végéig nem is változik, amikor is - a jelenlegi szabályok értelmében - véget ér a moratórium. 

Jó döntéssel sokat spórolhatunk

Jól látszik tehát, hogy nem feltétlenül jelent azonnali tehercsökkenést egy-egy kamatvágás. Ahogy azt már korábban írtuk, aki – alapos mérlegelés után és biztos jövedelem mellett – hitelt szeretne felvenni, az saját maga is kvázi kamatcsökkentést hajthat végre kis körültekintéssel. 

[button color="orange" url="http://www.money.hu/lakashitel/hasznalt-lakasra"]Megnézem a lakáshiteleket![/button]

A bankok lakáshitel-ajánlatai között ugyanis hatalmas különbségek lehetnek, egy jól megválasztott hitellel pedig jelentős összeget spórolhatunk meg havonta. Fontos tehát, hogy ne csak a saját bankunk ajánlatait nézzük meg hitelfelvétel előtt, hanem például a money.hu lakáshitel-kalkulátorával a többi pénzintézet által kínált konstrukciókat is hasonlítsuk össze.  

chatsimple