Mi történt az alapkamattal? Mit jelent ez a hiteleseknek?

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Továbbra is 0,6 százalékos az alapkamat, vagyis az előző - júniusi és júliusi - kamatcsökkentés után a magyar jegybank kedden nem változtatott rajta. A kamatok már így is alacsony szinten vannak, a bankok ajánlatai között azonban lényeges különbségek lehetnek, egy jól megválasztott konstrukcióval akár milliós összeget is megspórolhatunk. 

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az augusztus 25-i, keddi kamatdöntő ülésén, így az alapkamat maradt 0,6 százalék. Azaz nem folytatódott a sorozat: a jegybank ugyanis idén júniusban és júliusban is csökkentette az alapkamatot 15-15 bázisponttal. Az alapkamat ezelőtt sokáig változatlan volt, kamatcsökkentésre évek óta nem volt példa.

Hogyan befolyásolja ez a hiteleket?

Annak ellenére, hogy most nem csökkent tovább az alapkamat, a kamatok jelenleg is alacsony szinten vannak, ami kedvező lehet a hitelesek számára. Az alapkamat és annak esetleges csökkentése azért lényeges, mert általában mérsékelheti egyes lakossági hitelek kamatát. Ugyanakkor például a fix a kamatozású hiteleket nem érinti a rögzítés ideje alatt, hiszen azok a felvételkori kamattal érvényesek ebben az időszakban.  Fontos látni, a júniusi és júliusi 15-15 bázispontos csökkenésektől sem lettek sokkal olcsóbbak a hitelek. Eddig is alacsony volt a kamatkörnyezet, így egy-egy átlagos lakáshitel esetében pár száz forintos havi törlesztőrészlet-csökkentést eredményezhettek a kamatvágások. Fontos, hogy a hitelezésre hatással volt a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság, illetve az abból adódó fokozottabb kockázat is, vagyis a bankok a nagyobb rizikó miatt nem feltétlenül érvényesítették minden hitel esetében a kamatcsökkentést. 

A személyi kölcsönök kimaradnak

A legutóbbi, júliusi kamatvágás pedig a személyi kölcsönöket már nem is érintette. Fontos tudni ugyanis, hogy koronavírus-járvány miatt idén márciusban lépett életbe egy rendelkezés, amely december végéig maximálja a teljes hiteldíjmutatót a fogyasztási hiteleknél, így a személyi kölcsönöknél. Ez azt jelenti, hogy a thm nem lehet magasabb az alapkamat plusz 5 százalékpontnál. Egy másik szabály pedig azt mondja ki, hogy a thm-plafon megállapításánál mindig a félév kezdetekor aktuális alapkamat a kiindulópont. Ekkor még 0,75 százalékos volt az alapkamat, így a személyi kölcsönök thm-je a későbbi kamatcsökkentés miatt nem változott meg automatikusan, és idén december végéig nem is változik, amikor is - a jelenlegi szabályok értelmében - véget ér a moratórium. 

Jó döntéssel sokat spórolhatunk

Jól látszik tehát, hogy nem feltétlenül jelent azonnali tehercsökkenést egy-egy kamatvágás. Ahogy azt már korábban írtuk, aki – alapos mérlegelés után és biztos jövedelem mellett – hitelt szeretne felvenni, az saját maga is kvázi kamatcsökkentést hajthat végre kis körültekintéssel. 

[button color="orange" url="http://www.money.hu/lakashitel/hasznalt-lakasra"]Megnézem a lakáshiteleket![/button]

A bankok lakáshitel-ajánlatai között ugyanis hatalmas különbségek lehetnek, egy jól megválasztott hitellel pedig jelentős összeget spórolhatunk meg havonta. Fontos tehát, hogy ne csak a saját bankunk ajánlatait nézzük meg hitelfelvétel előtt, hanem például a money.hu lakáshitel-kalkulátorával a többi pénzintézet által kínált konstrukciókat is hasonlítsuk össze.  

chatsimple