Félbillió felett a lakáshitelpiac, menetelnek a támogatottak

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Több mint 524 milliárd forint összegű lakáshitelre kötöttek szerződést a magyarok az év első hét hónapjában, ami 2 százalékos csökkenést jelent éves szinten. A szerény mínusz a koronavírus-járvány miatti óvatossággal magyarázható és az látszik, hogy nem omlott össze a piac a pandémia hatására. A legbiztonságosabb, 10 évnél hosszabb időre rögzített kamatozású lakáshiteleknél közel 30 százalékos volt a növekedés.  Az új lakáshiteleknél jelentős az eltérés: míg az államilag támogatott konstrukcióknál éves szinten 72 százalékos volt a többlet az év első hét hónapjában, addig a piaci alapúaknál 9 százalékos csökkenés következett be.

Az új lakáshiteleknél éves szinten minimális csökkenés következett be - derül ki a money.hu legfrissebb, hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összefoglalójából. Az év első hét hónapjában 524,2 milliárd forint összegben kötöttek új lakáshitelre szerződést, ez 2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől az MNB adatai szerint.

„A mérsékelt csökkenés a koronavírus-járvány negatív hatásaival, a járvány miatti óvatossággal, és az elhalasztott lakásvásárlásokkal is magyarázható. Ugyanakkor a mindössze 2 százalékos visszaesésből látható, hogy a piacot nem sokkolta a pandémia, ami részben az alacsony kamatoknak és az államilag támogatott lakáshitelek népszerűségének köszönhető” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Stabil a kereslet a támogatott hitelek iránt

Január és július között összesen 433 milliárd forint piaci alapú új lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok, ami 9 százalékos visszaesést jelent éves szinten. A támogatott lakáshitelek viszont tartják a korábbi hónapokban látott tempót: az év első hét hónapjában 88 milliárd forintra rúgott a támogatott lakáshitel-szerződések összege, ez pedig 72 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. 

A kiemelkedő növekedésben fontos szerepe van annak, hogy tavaly júliusban bővült a támogatott lakáshitelekre jogosultak köre, például használt lakás vásárlása esetén a kétgyermekesek számára is elérhetővé váltak ezek a konstrukciók. A money.hu összefoglalójából kiderül az is, hogy idén júliusban több mint 11 milliárd forint értékű támogatott lakáshitel kapott zöld utat, ez éves szinten 65 százalékos növekedésnek felel meg. Bár a teljes piachoz képest a támogatott hitelek aránya alacsony, a magas növekedés mégis bizonyítja az ezek iránti stabil keresletet.

Fókuszban a biztonságos hitelek

Az adatokból kiderül az is, hogy a lakáshitelesek egyre nagyobb része választja a legbiztonságosabb, legkiszámíthatóbb konstrukciókat: ugyanis a több évre fix kamatozású, ezáltal erre az időszakra azonos törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek adják az új lakáshitelek túlnyomó részét. Ezt mutatja az is, hogy a több mint 10 évig fix törlesztőrészletű új lakáshitelek összege több mint 29 százalékkal 73 milliárd forintra nőtt az év első hét hónapjában.

A money.hu szakértői szerint továbbra is az óvatosság jellemzi mind a háztartásokat, mind a bankokat. A lakáshitelezés pedig várhatóan a koronavírus-járvány miatti bizonytalan helyzet után kerülhet újra emelkedőre. A bővülésre pedig van tér, mert a lakossági hitelek, ezen belül a lakáshitelek állománya GDP-arányosan régiós és európai szinten is alacsony.

[button color="orange" url="http://www.money.hu/lakashitel/hasznalt-lakasra"]Megnézem a lakáshiteleket![/button]

Mi történt a lakáshiteleken kívül?

Ellentétben a lakáshiteleknél látható minimális csökkenéssel, lényegében stagnálással, az elsősorban autóvásárlásra, lakásfelújításra, nagyobb háztartási gépek beszerzésére használt személyi hitelek piaca összezsugorodott az utóbbi évek ütemes, két számjegyű növekedése után.

Az év első hét hónapjában 210 milliárd forintos személyihitel-összegre kötöttek szerződést a bankok, ami éves összevetésben jelentős, 37 százalékos hanyatlást jelent. A személyi kölcsönök az év végéig maximum 5,75 százalékos teljes hiteldíjmutatóval törleszthetőek, azonban jövőre emelkedhet a thm. Hitelfelvétel előtt mindenképpen érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, a money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint például januártól is sok bank bőven 10 százalék alatti thm-mel “viszi tovább” a személyi kölcsönöket.

[button color="orange" url="http://www.money.hu/szemelyi-kolcson/szabad-felhasznalasra"]Megnézem a személyi kölcsönöket![/button]

A lakossági hitelek iránti keresletet befolyásolja a tavaly július óta elérhető államilag támogatott, a gyermekvállalást ösztönző, legfeljebb 10 milliós babaváró kölcsön. Egy év alatt 842 milliárd forint babaváróra kötöttek szerződést a családok, ezen belül az idei év első hét hónapjában pedig 370 milliárd forintra rúgott a babavárós hitelösszeg.

chatsimple