Így hosszabbodna a törlesztési moratórium – benyújtották a törvényjavaslatot

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Benyújtották a fizetési moratórium hosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, ennek értelmében  2021. június 30-ig élne a moratórium. Az újabb haladék azonban nem vonatkozik mindenkire, mutatjuk a részleteket! 

Benyújtották a parlamentnek a törlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló  törvényjavaslatot. Ahogy korábban írtuk, részlegesen meghosszabbítja az állam az idén márciusban a járvány miatt elrendelt adósvédelmi intézkedések egyikeként életbe lépett hitelmoratóriumot. A feltételeknek megfelelő vállalatok és a lakossági hitelesek is újabb, hat hónapos haladékot kapnak a havi törlesztés fizetésére.

Fontos változás azonban, hogy a moratórium nem vonatkozik mindenkire: a gyermeket várók és nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok kaphatnak újabb hat hónap haladékot január 1-től. A vállalkozások közül csak a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások élhetnek a moratórium lehetőségével, nekik azonban ezt külön kell kérvényezniük. 

2021. június 30-áig tart az újabb moratórium

A jelenleg is érvényben lévő moratóriumhoz hasonlóan a januárban induló hosszabbítás is önkéntes marad, vagyis a hitellel rendelkezők dönthetnek úgy is, hogy bár a kedvezményezett csoportok egyikébe tartoznak, mégis inkább fizetni szeretnék fennálló hiteltartozásukat. 

  • A most benyújtott törvényjavaslat értelmében 2021 január elsejétől csak a 2020. március 18-án már fennálló szerződésekre vonatkozna a moratórium. 
  • A moratórium hosszabbítása a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire és a diákhitelekre, valamint a pénzügyi lízingszerződésekre is vonatkozik.

A meghosszabbításából kimaradókra a jövő év közepéig hitelfelmondási tilalom vonatkozik.

A törvényjavaslat azt is kimondja, hogy a most is érvényben lévő moratóriumhoz hasonlóan a haladék igénybevétele miatt az adós nem kerülhet hátrányos helyzetbe. Azaz,

  • a felhalmozott tartozás után kamatos kamatot nem lehet felszámítani,
  • és a havi törlesztőrészlet nem emelkedhet: a moratórium alatt meg nem fizetett tőke-, kamat- és díjtartozást a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő meghosszabbítása mellett kell majd fizetni.

A havi törlesztőrészlet a változó kamatozású hitelek esetében egyébként emelkedhet a moratóriumot követően, ennek azonban nem a moratórium az oka, hanem a referenciakamat változása, amitől a változó kamatozású hitelek kamata, ezáltal pedig a havi törlesztőrészlete függ.

Nézzük, mit kell tudni a lakossági ügyfeleknek! 

  • A lakossági ügyfelekkel egyeztet majd a bank arról, hogy a hitelek nem fizetése a moratórium meghosszabbításának a hatálya alá tartozik-e. 
  • Ez azért fontos, mert a pénzintézetek nyilatkoztathatják ügyfeleiket, hogy megfelelnek-e a hitelmoratórium meghosszabbítási feltételeinek. A bankok ugyanis nem feltétlenül rendelkeznek minden olyan információval ügyfeleikről, ami alapján eldönthetnék, hogy valaki a kedvezményezett csoportokba tartozik-e vagy sem.
  • A javaslat szerint a bank a szerződésben meghatározott módon, de elsősorban elektronikusan egyeztet majd az adósokkal. 

Mi lesz a vállalati hitelekkel?

A vállalkozások esetében már más a helyzet: közülük csak azokra vonatkozik a moratórium hosszabbítása, akik a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendelet alapján annak minősülnek. Ezért a törvényjavaslat felhatalmazza a kormányt a nehéz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozás mutatószámának meghatározására.

A lakossági ügyfelekkel ellentétben a vállalkozásoknak írásban kell kérvényezniük a hitelezőnél a moratórium meghosszabbítását.

Megoldások fizetési nehézségekre

Továbbra is azt javasoljuk, hogy csak azok éljenek a moratórium kínálta könnyítés lehetőségével, akiknek az élethelyzete drasztikusan megváltozott, és a fennálló hiteltartozásuk havi törlesztése anyagi nehézséget okoz.

Azoknak, akiknek továbbra is nehézséget okoz a törlesztés, de nem vonatkozik rájuk a mostani hosszabbítás, ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze a lehetőségeket

Ez is érdekelhet
chatsimple