Hosszabbodik a moratórium – újabb haladékot kap az adósok egy része

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Megszavazta az Országgyűlés a törlesztési moratórium meghosszabbítását, azaz 2021. június 30-áig él az új moratórium. A mostani haladék viszont nem vonatkozik mindenkire.

A kormány 2021. január elsejétől részlegesen meghosszabbítja az idén márciusban a járvány miatt elrendelt adósvédelmi intézkedések egyikeként életbe lépett hitelmoratóriumot. A feltételeknek megfelelő vállalatok és a lakossági hitelesek is újabb, hat hónapos haladékot kapnak a havi törlesztés fizetésére.

Nem vonatkozik mindenkire

Fontos változás azonban, hogy a moratórium nem vonatkozik mindenkire: a gyermeket várók és nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok kaphatnak újabb hat hónap haladékot. A vállalkozások közül csak a pénzügyi nehézséggel küzdők élhetnek a moratórium lehetőségével, nekik azonban ezt külön kell kérvényezni.

Lássuk a legfontosabbakat!

Korábbi cikkünkben már részletesen írtunk az új moratóriumról szóló törvényjavaslatról, nézzük a legfontosabb tudnivalókat újra!

  • A moratórium a 2020. március 18-a előtt kötött szerződésekre vonatkozik.
  • A most is érvényben lévő moratóriumhoz hasonlóan a haladék igénybevétele miatt az adós nem kerülhet hátrányos helyzetbe. Azaz, a felhalmozott tartozás után kamatos kamatot nem lehet felszámítani és a havi törlesztőrészlet nem emelkedhet. A moratórium alatt meg nem fizetett tőke-, kamat- és díjtartozást a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő meghosszabbítása mellett kell majd fizetni.
  • Azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a bevétele jelentősen csökkent, kérvényezniük kell a moratórium igénybevételét, és adatokkal is alá kell támasztaniuk, hogy pénzügyi nehézségekkel küzdenek. A mutatószámot, amely lehetőséget biztosít a moratórium meghosszabbítására egy később megjelenő, külön kormányrendelet határozza majd meg.
  • Az új moratórium hatályát kiterjesztették a magáncsődeljárásban résztvevő, kiemelt társadalmi csoportba tartozókra is.
  • A meghosszabbításából kimaradókra a jövő év közepéig hitelfelmondási tilalom vonatkozik, azaz 2021. június 30-ig nem mondhatók fel a vállalati és a lakossági hitelszerződések.
  • A jelenleg is érvényben lévő moratóriumhoz hasonlóan a januárban induló hosszabbítás is önkéntes marad. Így a hitellel rendelkezők dönthetnek úgy is, hogy bár a kedvezményezett csoportok egyikébe tartoznak, inkább fizetnék fennálló hiteltartozásukat. A moratórium tehát nyitott: bármikor beléphetnek azok is, akik eddig fizették, de valamilyen okból esetleg időközben ezt nem tudják már megtenni. 

A Pénzügyminisztérium adatai szerint egyébként a haladékkal a lakossági moratóriumot eddig igénybe vevők 47 százaléka, összesen több mint 750 ezer ember élhet. Köztük van több mint félmillió gyereket nevelő család is.

chatsimple