Újabb részletek jöttek az otthonteremtési programhoz!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

További részletek jelentek meg az otthonteremtési program keretében elérhető áfacsökkentésről és illetékmentességről. Rossz hírt kaptak azonban a saját erőből építkezők: nekik csak akkor jár vissza az áfa, ha a falusi csokot veszik igénybe. 

Megszavazta az Országgyűlés kedden a lakásáfa csökkentését és az illetékmentességet, azaz 2021 januárjától 27 százalékról 5 százalékra csökken az új ingatlanok áfája. Akik csokkal vásárolnak ingatlant, azoknak pedig ezt az 5 százalékot sem kell befizetniük. Emellett a csok keretében vásárolt új vagy használt ingatlanok illetékmentesek lesznek. 

Mekkora megtakarítással lehet számolni? 

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint egy nettó 30 millió forintos ingatlan esetében az áfacsökkentés 6,5 millió forint, az áfa-visszaigénylés 1,5 millió forint, az illetékmentesség pedig további 1,2 millió forint megtakarítást jelent, összesen tehát több mint 9 millió forintot spórolhatnak meg így a családok.

Nézzük, mit tudtunk meg az otthonteremtési program elemeinek új részletszabályairól! 

5 százalékos áfa:  

  • Az 5 százalékos áfa azokra az ingatlanokra vonatkozik, amelyeknek az építési engedélyét 2019 év végéig kiadták, illetve azokra, amelyek műszaki átadása 2021. január elseje után történik. 
  • Utóbbiak esetében akkor is az 5 százalékos áfa érvényes, ha az adásvételi szerződést idén kötik meg.

Áfa-visszaigénylés:

  • Fontos, hogy az áfa-visszaigényléssel a teljesen saját erőből való építkezések esetében csak azok élhetnek, akik igénybe veszik a falusi csokot. 
  • Ha valaki nem él a falusi csokkal, akkor a támogatás csak a teljes egészében más kivitelező által megvalósított új ingatlanok vásárlása esetén kérhető. 
  • Az áfa-visszaigénylés a csok igénylésével egyidőben is benyújtható, a visszaigényléssel 2026 végéig lehet vele élni és a 2022. december végéig kiadott építési engedélyek esetében érvényes. 

Illetékmentesség: 

  • Az illetéket akkor nem kell megfizetni, ha az adásvételi szerződést 2021. január elseje után kötik meg.
chatsimple