Újabb részletek jöttek a lakásfelújítási hitelhez!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A felújítási támogatás mellé otthonfelújítási hitelt is igénybe vehetnek az érintettek a munkálatok finanszírozásához. A hitel azoknak jelenthet segítséget, akik nem rendelkeznek elég önerővel ahhoz, hogy az utólagosan visszaigényelhető otthonfelújítási támogatással élni tudjanak. 

Ahogyan a korábbi cikkünkben írtuk, újabb elemmel bővül a kormány otthonteremtési programja, 2021 februárjában indul az otthonfelújítási hitel. A részletszabályok még nem jelentek meg, de Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter újabb részleteket árult el a kedvezményes hitelről. 

A felújítás felét az állam állja

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy jövőre a gyermekes vagy gyermeket váró családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot utólag vissza nem térítendő támogatásként kapnak az államtól. Ez tehát utófinanszírozást jelent, azaz az érintetteknek a felújítási munkálatok árát először ki kell fizetni és a maximum 3 millió forintos támogatást utólag tudják visszaigényelni.

Akinek ehhez nincsen elegendő önereje, azoknak jelenthet további segítséget, hogy 2021 februárjától a felújításhoz hitelt is lehet igényelni

Mit lehet tudni az otthonfelújítási hitelről? 

  • A gyermeket nevelő és gyereket váró családok 6 millió forintig kedvezményes, legfeljebb 10 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitelt is igénybe vehetnek. 
  • Ebből a 6 millió forintos összegből 3 millió forint a vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.
  • A kölcsönt az érintettek a bankfiókokban tudják igényelni, itt vizsgálják majd a támogatáshoz való jogosultságot is.  
  • A kölcsön felvételét követően, 2021 március 1-jétől az igénylőknek viszont egy éve lesz arra, hogy az összegyűjtött számlákat és a támogatási igényt benyújtsák a Magyar Államkincstárnak, a támogatásra való jogosultságot pedig az Államkincstár is vizsgálja.
  • Akik a feltételeknek megfelelnek, megkapják a támogatást is: ez a kifizetett költségek 50 százalékát fedezi majd, maximum 3 millió forintot, ami felerészben munkadíj, felerészben anyagköltség lehet.

Élénkülhet a piac

A money.hu szakértői szerint a kedvezményes lakásfelújítási kölcsön élénkítheti a lakossági hitelpiacot, amely a korábbi évek folyamatos növekedése után az idén a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt megtorpant.

Az államilag támogatott lakásfelújítási hitelről szóló részletes szabályozás még nem jelent meg, pontos részleteket arról, hogy az érintettek mire számíthatnak csak ezt követően lehet mondani. Azt, hogy a felújítási hitel törlesztése konkrétan hogyan alakul, az számos tényezőtől, a hitelösszegtől, a futamidőtől is függ, valamint attól, hogy mennyi ideig tart maga a felújítás. A hitelfelvétel hosszútávú, évekre szóló elköteleződést jelent, ezért érdemes mindenkinek alaposan átgondolni, mielőtt belevág. 

100 ezer ingatlant is érinthet

“Azzal, hogy az eddig megjelent hírek szerint februártól hitelből is finanszírozni lehet a felújítást, még többen választhatják ezt a megoldást. Akár 100 ezer lakóingatlanban kerülhet sor korszerűsítésre az új lehetőségnek köszönhetően.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com adatai szerint 2020-ban 425 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel a magánszemélyek és az ingatlanközvetítők, 18 százalékukat felújítandóként kínálták eladásra. Az újszerű és felújítottak aránya 30 százalékos volt, így elmondható, hogy a jobb állapotú ingatlanok piacképesebbek, és könnyebben is értékesíthetők. A kínálati piacon idén megjelent fővárosi lakásoknak a 20 százalékára fér rá a korszerűsítés az eladók szerint, a megyeszékhelyeken és kisebb városokban a felújítandó lakások aránya 16 és 15 százalékos, a községekben pedig több mint 20 százalékot tett ki.

chatsimple