Megjelentek a felújítási hitel részletei

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

A felújítást tervezők a támogatás mellett kölcsönnel is számolhatnak, a hitelt maximum 6 millió forintig legfeljebb 10 éves futamidőre, maximum 3 százalékos kamattal vehetik igénybe az érintettek. Mutatjuk a részleteket!

Megjelent az otthonfelújítási kölcsönről szóló kormányrendelet, amelyből a részletszabályok is kiderülnek.

Ahogyan már ebben a cikkünkben is írtuk, december közepén újabb fontos elemmel bővült az állami lakásprogram, amely a lakásfelújítást tervező gyermekes háztartásoknak teheti könnyebbé a beruházás finanszírozását.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy jövőre a gyermekes vagy gyermeket váró családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot utólag vissza nem térítendő támogatásként kapnak az államtól. Az érintettek pedig 2021 februárjától a korszerűsítéshez államilag támogatott, maximum 10 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású hitelt igényelhetnek. 

Nézzük a részleteket! 

Mit lehet tudni az otthonfelújítási hitelről? 

 • A felújítási hitel jelzáloghitel lesz.
 • A hitelt maximum 6 millió forintig kedvezményes, legfeljebb 10 éves futamidőre, maximum 3 százalékos kamattal vehetik igénybe az érintettek. A kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére, tehát legfeljebb 10 évre nyújtja.
 • Ebből a 6 millió forintos összegből 3 millió forint a vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe.
 • A  felújítási hitelt az veheti igénybe, akik a felújítási támogatás feltételeinek megfelel  - ezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.
 • Ha a hitelintézet a benyújtott kérelem és mellékletei alapján azt állapítja meg, hogy az igénylő a kérelem benyújtásának időpontjában a kamattámogatás feltételeinek megfelel, akkor a kamattámogatás igénybevételéről az igénylővel támogatási szerződést köt.
 • Az otthonfelújítási támogatás terhére megvalósuló előtörlesztésért díjat és egyéb költséget nem számíthat fel a bank.
 • A támogatás igénybevételével történő előtörlesztés esetén a jóváírást követő 10 napon belül a hitelintézet változatlan futamidő mellett a havi törlesztőrészletet újraszámolja és arról az érintettet és a Kincstárt is értesíti.
 • A kölcsön folyósításától számított egy éven belül a számlák vagy azok másolatának bemutatásával kell igazolni a felújítási munkálatokat, azaz a kölcsön felvételét követően, 2021 március 1-jétől az igénylőknek egy éve lesz arra, hogy az összegyűjtött számlákat és a támogatási igényt benyújtsák.

Vissza kell fizetni a kamattámogatást, ha

 • valaki nem mutatja be a számlákat a megadott határidőre, 
 • a részére megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el a kölcsönösszeg 25 százalékát, 
 • a megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül a Kincstár nem állít ki támogatói okiratot,
 • akkor a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik, az addig igénybe vett kamattámogatást pedig az arra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül egy összegben vissza kell fizetni.

Ha azonban minden feltétel teljesült, akkor a hitelintézet az otthonfelújítási támogatást 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként az érintett hitelintézetnél vezetett hitelszámláján írja jóvá, legfeljebb a fennálló otthonfelújítási kölcsöntartozás összegéig.

Változások az otthonfelújítási támogatásban

Néhány pontban módosult az otthonfelújítási támogatásról szóló rendelet is:

 • Ha a szülők lakóhelye nem azonos, akkor az a szülő jogosult támogatási összegre, akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van, ha a másik szülőnél egyetlen közös gyermeknek sincs lakóhelye, 
 • vagy mindkét szülő a támogatási összeg 50 százalékára jogosult, ha külön-külön mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével.

Kiegészítették azoknak a munkálatoknak a körét is, amelyekre igényelhető a támogatás:

 • a lámpák vagy világítótestek beépítése vagy cseréje
 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását. Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget

Határidők

 • A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. 
 • Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni
 • Otthonfelújítási kölcsön igénybevétele esetén a támogatás iránti kérelem 2021. március 1-jétől nyújtható be.

A teljes rendelet itt olvasható.

chatsimple