Törlesztési moratórium: itt a rendelet!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Akik 2020 decemberében nem éltek a moratóriummal, de a jövőben szeretnének, azoknak ezt előre jelezniük kell a bankjuknak.

Megjelent a rendelet a törlesztési moratórium hosszabbításáról, amelyről a kormány még december 19-én, szombaton döntött. A gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítésének részeként, egy sor egyéb intézkedés mellett ekkor azt is bejelentették, hogy az eredeti formájában hosszabbodik a moratórium 2021 közepéig

Ez azt jelenti, hogy a korábbi döntéssel ellentétben nem csak a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, a nyugdíjasok, és a vállalkozások adott köre kap további fizetési haladékot, hanem az általános moratórium folytatódik tovább.

Lássuk a részleteket! 

  • Az általános moratórium 2021. június 30-áig hosszabbodik.
  • A moratórium vonatkozik arra, akinek hitelező által üzletszerűen nyújtott szerződésből tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége van. Illetve a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevőkre, akiknek vételárrészlet-fizetési, illetve bérletidíj-fizetési kötelezettsége áll fenn.
  • A moratórium automatikusan hosszabbodik meg. Azoknak azonban, akik 2020 decemberében még nem vették igénybe a moratóriumot, azaz törlesztettek, de 2021-ben már szeretnének élni a haladékkal, a fizetési moratórium igénybevételére vonatkozó szándékukat előre, írásban vagy a hitelező által rendszeresített elektronikus úton be kell jelenteniük a hitelezőnek.

A rendelet itt érhető el. 

chatsimple