Óvatos rajt a lakáshitelpiacon

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc
  • A lakáshitelek piaca 26 százalékkal zsugorodott az év első hónapjában, közel 59 milliárd forint összegben köttettek szerződések. 
  • A személyi kölcsönök piacán 46 százalékkal 22 milliárd forintra csökkent a hitelszerződések összege. 
  • A lakáshitelesek számára egyre fontosabb a kiszámíthatóság és a biztonság, ez abból is látszik, hogy az új lakáshiteleknél a kamatfixálás átlagos időtartama januárban már majdnem elérte a 10 évet. 

Visszafogott évkezdés jellemzi a lakossági hitelpiacot, amelyben a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság is szerepet kapott - derül ki a money.hu hivatalos MNB-adatokat feldolgozó összeállításából. 

Kevesebb, de még biztonságosabb

A bankok januárban összesen közel 59 milliárd forint új lakáshitel-szerződést kötöttek, ami 26 százalékos visszaesést jelent tavaly januárhoz képest, és elmarad a 2019 januári 63 milliárd forinttól is. A részletes adatokból látható, hogy az államilag támogatott lakáshitelek összege több mint 60 százalékkal, alig több mint 6 milliárd forintra csökkent a tavaly januári majdnem 17 milliárd forintról. A piaci alapú lakáshitelek szerződéses összege ezzel párhuzamosan jóval kisebb mértékben, 17 százalékkal 52 milliárd forintra csökkent. 

Az is látható a statisztikákból, hogy a lakáshitelesek egyre inkább törekednek a biztonságra. Ezt bizonyítja többek között, hogy új lakáshitelek esetében a kamatrögzítés átlagos hossza 117 hónap, azaz  majdnem 10 év lett. Egy hónappal korábban -  tavaly decemberben - még 115 hónap volt ugyanez, tavaly januárban pedig csak 109 hónapnál tartott a piac. A money.hu szakértői szerint ez kedvező folyamat, mert az esetleges jövőbeli kamatváltozással szemben a lehető leghosszabb időszakra szóló kamatfixálás jelenti a megoldást. Éppen ezért a legbiztonságosabb, legkiszámíthatóbb lakáshitelek azok, amelyek a futamidő végéig fix kamatozásúak, ezáltal a törlesztőrészlet összege egyáltalán nem változik. 

A lakáshitelesek biztonságra való törekvését jelzi az is, hogy a kockázatos, úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek aránya már hosszú ideje marginális az új lakáshiteleknél. Idén januárban mindössze 0,7 százalékos volt a részesedésük.

A személyi hitelek esetében is hanyatlással kezdődött az év: a bankok 22 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket, ez pedig 46 százalékos csökkenésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest. 

Jelentős különbségek lehetnek a havi törlesztőrészletekben is

A money.hu megnézte, hogy a már említett, legbiztonságosabbnak számító, azaz a futamidő végéig rögzített lakáshitelek közül melyek voltak a legkedvezőbbek március elején. A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint egy 10 millió forintos 20 éves futamidejű lakáshitel esetében a havi törlesztés a teljes időszak alatt 73-74 ezer forintot tesz ki havonta, de vannak olyan bankok, amelyek egy ugyanilyen hitelt csak havi 90-100 ezer forintért nyújtanak. 

Egy 15 millió forintos - szintén végig fix törlesztőrészletű és 20 éves futamidejű - lakáshitelt nézve a legolcsóbbaknál a havi törlesztő 91-92 ezer forintból kijöhet, a legdrágábbak esetében azonban akár 110 ezer forint felett lehet a havi kiadás. 

chatsimple