Lakást vennél idén? – Erre számítanak a szakértők

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Bár a koronavírus harmadik hulláma miatt még nem látható pontosan, hogy mikor áll vissza emelkedő pályára a gazdaság, a money.hu szakértői arra számítanak, hogy a lakáshitelezés növekvő pályán maradhat. Mutatjuk, miért!

Bár a lakossági hitelfelvételek esetében még érezhető az óvatosság, az idén növekedés várható. Ez részben köszönhető lesz az állami támogatásoknak, illetve az azokhoz tartozó kedvezményes kamattámogatott konstrukcióknak, valamint jelenleg viszonylag olcsó piaci hiteleknek. Továbbra is fontos szerepet kapnak az állami támogatások, ahogy az elmúlt időszakban is.  

Mire lehet számítani?

Aki idén szeretne lakást vásárolni, és a saját megtakarításán felül lakáshitelt is igényel hozzá, annak érdemes összehasonlítani egymással a különböző bankok ajánlatait, mert a lakáshitelek között nagy különbségek lehetnek mind feltételekben, mind pedig a havi törlesztőrészletek és a teljes visszafizetendő összeg nagyságában. Utóbbi esetében akár milliós eltérés is lehet a különböző konstrukciók között. A money.hu lakáshitel-kalkulátorában egyszerűen és gyorsan össze lehet egymással hasonlítani a piaci kamatozású és az államilag támogatott hiteleket is.

Fontos kitérni arra, hogy lakásvásárlás előtt tájékozódjunk alaposan az állami támogatások különböző elemeiről – mint például a CSOK, falusi CSOK, Babaváró hitel – , hogy melyekre lehetünk jogosultak. Sokféle állami támogatás létezik most párhuzamosan, akár többfélét is igénybe vehetünk egyszerre. Ezek közül vannak vissza nem térítendő támogatások és államilag támogatott hitelek is, melyeket igénybe vehetünk a lakásvásárláshoz. Érdemes alaposan megismerni ezek feltételeit is.

Az állami támogatásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen és összegszerűen. Az idei változásokról és újdonságokról pedig itt olvashatsz.

Segít a Hitelintéző

Segítséget nyújthat a lakásvásárlóknak az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása. Ennek rövid, pár perces kitöltése után a megadott adataink alapján megtudhatjuk, hogy az önerőnkkel, esetleges már meglévő hiteleinkkel, jövedelmi és családi helyzetünkkel milyen és mekkora összegű állami támogatásra lehetünk jogosultak és mennyi hitelt vehetünk fel. Az így kalkulált összeg arra is választ adhat, hogy milyen ingatlanokat tudunk megvásárolni az adott anyagi hátterünkkel.

Lakásárak

Megnéztük azt is - az ingatlan.com adatai alapján - hogy a családosok vagy családot tervezők számára lehetséges költözési célpontot jelentő, minimum 2 szobás lakások mennyibe kerültek március közepén. Budapesten eladásra kínált 2 szobás használt lakóingatlanok – lakások és házak – átlagos négyzetméterára 736 ezer forint volt, a 3 vagy 4 szobásaké 715 ezer, illetve 733 ezer forintot tett ki.

Az 5 vagy annál több szobás ingatlanokat 662 ezer, valamint 573 ezer forintos négyzetméterár jellemezte. A megyeszékhelyeken a 2 szobások esetében 324-413 ezer forint között alakultak a kínálati négyzetméterárak megyétől függően. 

chatsimple