Csökkent a hátrány a lakáshitelpiacon

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc
  • Februárban közel 69 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a háztartások. Bár ez 9 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, jóval kisebb a januári több mint 20 százalékos hanyatlásnál.
  • A piaci alapú lakáshitelek összege több mint 10 százalékkal csökkent az év első két hónapjában, a támogatottaké majdnem 50 százalékkal esett vissza. 
  • A járványhelyzet mérséklődése és az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön is emelheti majd a hitelfelvételi kedvet.

Bár a koronavírus-járvány miatt továbbra is óvatosnak mondhatóak a lakáshitelesek, némi élénkülés látható a piacon, azaz februárban csökkent a visszaesés mértéke - derül ki a money.hu hivatalos jegybanki statisztikákat feldolgozó összeállításából. 

Így kezdték az évet a lakáshitelesek

Az év második hónapjában a háztartások közel 69 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitelszerződést a bankokkal, ami 9 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől, viszont kedvezőbb a januári több mint 20 százalékos visszaesésnél. 

Az év első két hónapjában több mint 127 milliárd forintra rúgott a lakáshitelek szerződéses összege, ami 18 százalékos csökkenésnek felel meg. A piaci feltételű lakáshitelek több mint 110 milliárd forinttal zárták az év első két hónapját, éves összevetésben ez 11 százalékos csökkenést jelent. A támogatott lakáshitelek összege 47 százalékkal 16,1 milliárd forintra csökkent. 

Mennyi a lakásfelújítási hitel havi törlesztője?

A money.hu szakértői szerint a járvány miatti bizonytalanság, különösen a harmadik hullám miatt a lakáshitel-felvételi kedv az év első hónapjaiban visszafogott lehet, de a beoltottak arányának növekedése, valamint az óvatosság fokozatos lecsengését követően erősödés várható. A támogatott lakáshiteleknél is erőteljes növekedés jöhet az idén, részben azért, mert február óta már igényelhető az állami otthonfelújítási programhoz biztosított kamattámogatott kölcsön. 

A money.hu kalkulátora szerint egy 3 millió forint összegű, 10 éves futamidejű felújítási hitelnél a havi törlesztőrészlet 29 ezer forint lesz kezdetben,  6 millió forintos összegnél pedig 58 ezer forint. A havi törlesztés pedig a lakásfelújítás végén, az állami támogatás megérkezésével jelentősen csökkenni fog. 

Óvatosak a személyi kölcsönt igénylők is

A money.hu összefoglalója szerint a lakáscélú hitelek mellett a legnépszerűbb kölcsönök közé tartozó új személyi kölcsönök összege az év első két hónapjában meghaladta az 53 milliárd forintot. Ez 41 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben, és szintén a lakosság óvatosságára utal. Ugyanakkor februárban az új személyi kölcsönök összege több mint 30 milliárd forintra rúgott, ez pedig tavaly március óta a legmagasabb összeg. 

A money.hu személykölcsön-kalkulátora szerint egy 2 millió forintos összeg és 5 éves futamidő esetén a legkedvezőbb konstrukcióknál kevesebb mint 40 ezer forint lesz a törlesztőrészlet, miközben a legdrágábbak esetében meghaladhatja az 50 ezer forintot. Éppen ezért érdemes minden hitelfelvétel előtt - legyen szó lakáskölcsönről vagy személyi kölcsönről - alaposan körbenézni a banki ajánlatok között. 

chatsimple