Hosszabbodó futamidő a hitelmoratórium után

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A moratórium időszakában felhalmozódó kamatot az adósok a meghosszabbított futamidőben fizetik majd vissza. Ennek oka, hogy a havi törlesztés összege nem lehet magasabb, mint amit a moratórium előtt is fizettünk havonta. Emiatt az eredeti futamidő nemcsak a moratóriumban töltött időszakkal, hanem annál többel hosszabbodhat meg.

Sok moratóriumos banki ügyfelet megdöbbentett, amikor az elmúlt napokban arról értesültek, hogy az érintett hitelük futamideje nemcsak a moratórium időszakával, hanem annál többel is meghosszabbodhat, és a hitel teljes visszafizetendő összege is megemelkedik. Bár ez nem jelent újdonságot a moratórium kapcsán, mégis úgy gondoljuk, érdemes tiszta vizet önteni a pohárba, miért alakul ez így.

Csak haladék, nem elengedés

Azzal feltehetően minden adós tisztában volt a moratórium kezdetén vagy az abba való belépéskor, hogy a hiteltörlesztés felfüggesztése nem jelenti azt, hogy ezek a törlesztőrészletek elengedésre kerülnének. Számíthattak rá, hogy ezeket később meg kell majd fizetni. A moratóriumos időszakban felhalmozódó kamatokat szintén később fizetik meg az érintettek.

Az fontos szabály, hogy a moratórium után sem emelkedhet meg a havi törlesztőrészletünk, tehát utána is ugyanannyit kell majd fizetni havonta, mint a hitelmoratóriumot megelőzően fizettünk, csak hosszabb ideig. Ez azt jelenti, hogy hitelünknek növekszik a futamideje.

Mennyivel nőhet a futamidő?

Mivel minden egyes hitel más és más, eltérhetnek a futamidők, a kamatok, a teljes visszafizetendő, a kamat és a THM. Ezért egységesen nincs számszerű válasz arra, hogy pontosan hány extra hónapot fog jelenteni a moratóriumban töltött időszak a hitel futamidejében. Azonban az lényeges szempont lehet, hogy mennyi idő van még hátra a futamidőből. Ha viszonylag kevés, akkor kevesebbel, viszont ha még sok, akkor több hónappal hosszabbodik a futamidő.

Amit talán a legnehezebb értelmezni az érintetteknek, hogy ugyan meghosszabbodik a futamidő, de miért nem csak annyival, mint ahány hónapot a moratóriumban voltak? Ennek oka, hogy a meg nem fizetett törlesztőrészleteket sokkal később törlesztjük majd, és a moratórium időszakában felhalmozódó kamatokat is meg kell fizetni. Tehát nő a visszafizetendő összeg, és mindez a változatlan összegű törlesztőrészletek mellett több idő alatt „fut ki”.

A jelenlegi rendelet szerint a hiteltörlesztési moratórium 2021. június 30-ig tart. Addig is, aki ki szeretne lépni a moratóriumból, megteheti, erre bármikor lehetősége van. A money.hu szakértői szerint, akinek anyagi helyzete megengedi, annak érdemes folytatnia a törlesztést.

Kíváncsi vagy, mi várható júliustól, és hogy készülj erre az időszakra? Nézd meg a hitelmoratóriumról szóló összefoglalónkat, amelyet a rendelkezés egyéves évfordulóján írtunk idén márciusban.

chatsimple