Történelmi rekordot értek el a magyar háztartások, de van helye a bővülésnek

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc
  • Több mint 100 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket  a magyar háztartások márciusban, amire a huszonegy éve vezetett statisztikában még nem volt példa. Sőt, az eddigi - tavaly szeptemberi több mint 92 milliárdos - havi csúcsértéket is 13 százalékkal meghaladja a márciusi eredmény. 
  • Ugyanakkor az első negyedévben kötött lakáshitel-szerződések összege még 4 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A hosszú távú adatokból pedig az látszik, hogy a lakáshitel-felvevők száma egyelőre nem mutat növekedést, csak az átlagos lakáshitel-összeg emelkedett. 

Vegyes a kép a lakáshitelpiacon. A koronavírus-okozta bizonytalanság ellenére márciusban évtizedes csúcsot döntöttek a hitelfelvevők, de azért a negyedéves és a hosszú távú adatokból az is látszik, hogy van tér az emelkedésre, elsősorban a lakáshitelfelvevők számában - derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu - hivatalos MNB- és KSH-statisztikákat feldolgozó - összefoglalójából. 

Rekord, pluszokkal, mínuszokkal

Kiugró hónapot zártak a lakáshitelesek márciusban, a bankok összesen 104 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, 100 milliárd forint feletti összegre nem volt példa  Magyar Nemzeti Bank 2000 óta vezetett statisztikái szerint. Éves összevetésben az márciusi eredmény 20 százalékos növekedésnek felel meg, a 2019 márciusi értéket pedig 35 százalékkal haladja meg. Az eddigi legmagasabb - 2020 szeptemberében elért - havi összeget pedig 13 százalékkal múlja felül. Bár a március rekordot hozott, az idei első negyedéves számok elmaradnak az egy évvel korábbitól. Az év első három hónapjában a lakáshitel-szerződések összege meghaladta a 232 milliárd forintot, ami 4 százalékos csökkenést jelent 2020 azonos időszakához képest. 

Az összeg nő, a hitelesek száma nem

A money.hu szakértői szerint a márciusi kiugró eredmény részben annak köszönhető, hogy az év elején sok lakás-adásvétel történt a piacon, emellett vélhetően voltak olyan háztartások, amelyek a korábban elhalasztott hitelfelvételt most pótolták. Ugyanakkor összességében a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság azért látszik, az első három hónap adatai alapján még van helye a növekedésnek. Sőt, a hosszabb távú adatok szerint is bőven van tér a fejlődésre. A folyósított lakáshitelek darabszáma ugyanis az elmúlt négy évben 104-111 ezer között mozgott, azaz nem volt növekedés. Közben a lakáshitel-állomány a lakáshitelek átlagos összegének emelkedése miatt növekedett. 2017-ben a folyósított lakáshitelek átlagösszege még 5,8 millió forint volt, majd fokozatos emelkedést követően 2020-ban már 8,8 millió forintot tett ki. A money.hu szakértői szerint ez arra utal, hogy sokan még tartanak a lakáshitel-felvételtől, erre a pandémia is ráerősíthetett.

Pedig a lakáshitelek viszonylag olcsónak mondhatóak: az állami lakástámogatási rendszerben elérhető konstrukciók a támogatás miatt, de az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a piaci alapú lakáshitelek is jó alternatívát nyújtanak az érintetteknek. 

A nemzetközi összevetésből is látszik, hogy a magyarországi lakáshitelpiacra ráfér a növekedés, miközben Magyarországon 10 százalék alatti a GDP-arányos lakáshitel-állomány, ugyanez a mutató a régiós országokban 20 százalék feletti. 

A money.hu szakemberei szerint a következő időszakban a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság visszahúzódása után a gazdaság újraindulása, a bérek emelkedése, a lakáspiaci élénkülés, az idén elindított állami otthonfelújítási program és az annak keretében elérhető hitellehetőség miatt növekedés jöhet a lakáshitelezésben, ám ennek mértékét az egyelőre bizonytalan környezet miatt nehéz megjósolni. 

Az otthonfelújítási program is élénkíti a piacot

Ahogy említettük, a 2021 januárjában elrajtolt állami lakásfelújítási program, amelynek keretében a gyermeket váró vagy nevelő családok visszakaphatják a lakáskorszerűsítésre fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot. A kínálkozó lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek nem áll rendelkezésre a felújításhoz szükséges összeg, de hitelképések, mert a programhoz kapcsolódik egy államilag támogatott hitelkonstrukció. 

A money.hu otthonfelújítási hitelre kifejlesztett kalkulátora szerint egy 10 éves futamidejű, 6 millió forintos kölcsön esetében kezdetben a törlesztőrészlet kevesebb mint 58 ezer forint. Ez az összeg pedig az állami támogatás beérkezése után jelentősen csökken. A bankok által kínált otthonfelújítási hiteleket össze lehet hasonlíteni egymással a money.hu kalkulátorában is.. 

chatsimple