Változások az otthonteremtési és -felújítási programban

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Egyszerűsödő feltételek, bővülő felhasználhatóság – áprilisban életbe lépett néhány változás az otthonteremtési programmal kapcsolatban, amely a CSOK-ot, az Otthonfelújítási támogatást és az Otthonfelújítási kölcsönt is érinti. Cikkünkben a fontosabb változásokról lesz szó.

Szélesedik az otthonteremtési támogatásokat igénylők köre – ezzel a címmel jelentkezett a családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-videójában, melyben az új változásokat foglalta össze. Az ezzel összefüggő kormányrendelet április 16-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

Otthonfelújítási támogatás – új jogosultsági kör, új munkálatok

Az Otthonfelújítási támogatással kapcsolatosan bővült az elszámolható munkálatok köre, a

  • szellőztető rendszer beépítése és a
  • szennyvíztisztító, ülepítő medence létesítése

is finanszírozható a támogatásból.

Továbbá azok is jogosultak lesznek a támogatásra, akik hivatásukból fakadóan a munkáltatójuk által biztosított szolgálati lakásban laknak. Ők a saját lakásuk felújítására kérhetik a támogatást, anélkül a kitétel nélkül, hogy korábban egy évet ott laktak volna.

Otthonfelújítási hitel – könnyítés és szigorítás

Talán az egyik legfontosabb módosítás a jogszabályban az, hogy már nem kell a hitel folyósítását követően, egy éven belül a munkálatok elvégzését számlákkal igazolni a hitelintézet felé. Így több idejük marad a hitelt felvevőknek arra, hogy a felújítást elvégezzék. Azonban az adósnak nyilatkoznia kell arról (teljes bizonyító erejű magánokiratban), hogy az otthonfelújítási kölcsön összegét a jogszabályban meghatározott célokra fordítja. Ugyancsak elég lesz a nyilatkozat a tanulói jogviszonyról, a TB jogviszony alátámasztásához. Ez azonban csak azokra vonatkozik, akik a felújítási hitel igényléséhez szükséges TB-jogviszonyukat tanulóként érvényesítik.

A rendelet kitér arra az esetre is, amikor a család a második vagy további gyermek után járó jelzáloghitel-csökkentést igénybe veszi az otthonfelújítási hitelre, és így igényli meg az otthonfelújítási támogatást. Így előfordulhat, hogy a kölcsönből fennálló tartozás összege már kevesebb lesz a támogatás összegénél, vagy akár az is, hogy már nem is marad a kölcsönből semmi a jelzáloghitel-csökkentés után. Ebben az esetben az otthonfelújítási támogatás összege nem lehet magasabb, mint a számlával igazolt felújítási költségek és a gyermekek után járó tartozáselengedés különbözete.

CSOK – elszámolható adaptációs költségek

A Nemzeti Mintaterv Katalógusból letölthető családi házak tervdokumentációinak adaptációs költségei is elszámolhatók a CSOK-ból (pl. telekre igazítás, engedélyeztetés). – Mi is ez? Olvasd el a Lechner Tudásközpont szakemberei által készített ingyenesen letölthető mintatervekről szóló cikkünket.

A részletszabályokat és a további változásokat a 183/2021. számú kormányrendelet tartalmazza.

Ez is érdekelhet