A jól matekozó szülő előrehozza az iskolakezdést

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc
  • Az elmúlt években az iskolakezdés idején rendre több személyi hitelt vettek fel a családok, mint karácsonykor.
  • A jegybank júniusi kamatemelése még csak a következő napokban jelenik meg a személyi kölcsönöknél.
  • A jól matekozó családok akkor járnak jól, ha a kereskedőkhöz hasonlóan előrébb hozzák az iskolakezdésre való felkészülést.

A diákokat rendszerint elborzasztja az, hogy július elejétől a nagy a kereskedelmi láncok polcain megjelennek az iskolai füzetek, a tolltartók és a különböző tanulást segítő eszközök. Az ő esetükben érthető a felháborodás, hogy a nyár közepén a távoli iskolakezdésre emlékeztetik őket, de a kereskedők jól felfogott érdeke az, hogy jó előre megtervezzék a szezont.

Az iskolakezdés az elmúlt években nem csak a kereskedőknek, hanem a pénzintézeteknek is igen fontos volt, hiszen a beiskoláztatás költségei évről-évre jelentősen emelkedtek - még akkor is, ha a kormányzati döntéseknek köszönhetően immár tankönyvekre nem kell költeniük a kisdiákok szüleinek.

Augusztus az igazi karácsony

A személyi hiteleknél épp ezért az év egyik csúcs hónapjának számít a nyárutó. A money.hu számításai szerint a válság éveit követően augusztusban az éves átlagos személyi hitel kihelyezésnél rendszerint 5-7 százalékkal több személyi hitelt folyósítottak. Sőt 2017-ben és 2018-ban az augusztusi folyósítás a hagyományosan erős karácsonyi hónapokat, a novembert és a decembert is maga mögé utasította.

A minden eddiginél nagyobb, összesen 562,2 milliárd forintos kihelyezést hozó 2019-ben is felülmúlta az augusztusi 48,2 milliárdos folyósítás az év egészének 40,69 milliárdos adatát, s a nyári hónap itt is rávert a decemberi folyósításra. A tavalyi évben természetesen más volt a helyzet, hiszen a személyi hitelek piaca a koronavírus járvány miatt megtört, s az év eleji 45 milliárd forintot meghaladó kihelyezések után az áprilisi 9 milliárd forintról kellett felépülni. Ennek ellenére a tavaly augusztusi 25,9 milliárd forintos kihelyezés magasabb volt, mint a novemberi 25,4 milliárd és alig maradt el a decemberi 26,3 milliárd forinttól. Az idei év abból a szempontból lehet érdekes, hogy idén az év eleje óta folyamatosan emelkedik a kihelyezett személyi hitelek összege, s a nyári hónapokra a bankok töretlen fejlődést várnak.

Emelkedő kamatokra készülünk

Az iskolakezdési személyi hitel boom ugyanakkor idén hamarabb érkezhet, hiszen - miként arra a money.hu elemzői figyelmeztetnek - a jegybanki kamatemelés hatása hamarosan begyűrüzhet a személyi hitelek piacára is. A piaci kamatszintek az idei első negyedévben csökkenést mutattak, ám figyelmeztető, hogy áprilisban már csak az öt évnél hosszabb fix kamatozású kölcsönök teljes hiteldíj mutatója (THM) csökkent, a többi esetében kismértékű emelkedést mutatott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Bár a money.hu adatai szerint a jelzáloghitelekkel ellentétben a személyi hiteleknél az elmúlt két hónapban előzetesen nem épült be a kamatokba a várt alapkamat emelés, ám például a  fogyasztóbarát személyi hitelek kamatbázisa a pénzpiaci referenciakamatokhoz kötött, így ezen termékek esetében a következő hetekben megtörténhet az átárazódás. Erre egyébként már látunk jeleket a folyószámla hitelek esetében.

Gyorsan elérhető

Éppen ezért, aki tudja, hogy szüksége lesz hitelre az iskolakezdéshez szükséges eszközök és bútorok beszerzéséhez, annak érdemes előrébb hoznia a hitelfelvételt. A személyi hitel felvétele a legtöbb banknál egyszerű, sőt teljesen online intézhető. A megfelelő számlamúlt esetén akár fél óra múlva is a számlán landolhat a ma még olcsó kamatozással elérhető összeg, amelyet a későbbiekben bármikor el lehet költeni.

Érdemes matekozni

Ugyanakkor – hívják fel a figyelmet a money.hu elemzői – a személyi hitelek esetében sem árt az  összehasonlítás. A konstrukciók között számos eltérés lehet, amelyet összevetve, a számunkra legoptimálisabb hitelt tudjuk igényelni. Szerencsére, egyre több bank ma már nem csak saját ügyfelei,  hanem más pénzintézetnél bankolók számára is kedvező megoldásokat kínál. Itt nem csak a kamatokról van szó, bár azt látni kell, hogy egy 5 évre felvett 3 millió forintos személyi kölcsön esetében a teljes visszafizetendő összegben akár 100 ezer forintot meghaladó összeget spórolhatunk. Ez a különbség azzal, hogy a bankok eltérő időben nyúlnak majd a kamatokhoz, még nőhet is. A fentiek miatt érdemes a gyermekük sulikezdését tervező szülőknek is leülniük egy kis matekra, amit a money.hu saját szolgáltatással segít.

Ez is érdekelhet
chatsimple