Fix kamatozású, zöld lakáshitelt indít a jegybank

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 5 perc

Komoly fenntarthatósági stratégiai programot hirdetett ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), fokozatosan bővítené zöld eszköztárát. Ennek érdekében két pilot programot is indítanak, jön a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program és a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program.

Az éghajlatváltozással együtt járó természeti, gazdasági és társadalmi változások a 21. század egyik legnagyobb kihívását jelentik. Az éghajlat változása egyaránt hatással van az árstabilitásra, a pénzügyi stabilitásra és a fenntartható felzárkózásra, így a kérdést a jegybankoknak indokolt kiemelten kezelniük - mondta Virág Barnabás az MNB mai rendes ülése után tartott sajtótájékoztatón. Szerinte a környezet terhére hosszú távú gazdasági növekedést többé már fenntartani nem lehet, ezért reagálni kell.

Az inflációs kockázattól függ a kamatemelés

A kamatemelési ciklus mindaddig folytatódik, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegensúlyozottá válnak - mondta a jegybank alelnöke. Az MNB a kamatemelési ciklusával határozottan fellép az inflációs kockázatokkal szemben, és a júniusi inflációs jelentése óta nem érkezett be olyan adat, ami bármi változást indokolna - hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a havi emelések mértékét illetően a júliusi döntés meghatározó lesz. Az új zöld eszköztár stratégia célja hosszútávon a pénzügyi közvetítés zöld irányba terelése.

Hazánknak 9 ezer milliárdot kell beruházni

Virág Barnabás arról számolt be, hogy a Világbank becslése alapján 2015-2030 között globálisan mintegy 90 ezer milliárd dollárt értékű infrastrukturális beruházásra van szükség a klímacélok eléréséhez. Magyarországon 2030-ig több mint 9 ezer milliárd forint beruházás kell.

Két programmal kezdi a stratégiát a jegybank

A Monetáris Tanács által a mai napon elfogadott Fenntarthatóság és jegybanki politika - Zöld szempontok a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszköztárában című stratégiai dokumentum ennek megfelelően egységes keretet adva mutatja be azokat a lehetséges irányokat, amelyek segítségével a jegybank a monetáris politikai eszköztárába is át tudja ültetni a fenntarthatósági szempontokat. Az MNB célként tűzte ki, hogy a jegybanktörvény által rögzített keretek között, egyéb céljainak elérését nem veszélyeztetve támogassa a fenntartható módon megvalósuló gazdasági transzformációt, illetve a nemzetközi és hazai klímacélok elérését, növelje a pénzügyi rendszer klímatudatosságát, hozzájáruljon a fogyasztói és társadalmi szemléletformáláshoz és a legjobb nemzetközi gyakorlatok meghonosításához, emellett értékelje monetáris politikai eszközeinek klímakitettségét. Ennek érdekében két pilot programmal kezdi meg a stratégia megvalósítását a jegybank. 

Jön a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program

Az MNB által meghirdetett Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program stratégiai célja, hogy célzott vásárlásokon keresztül hozzájáruljon a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtéséhez, ezen keresztül pedig a zöld jelzáloghitelek terjedéséhez. Mindez közvetetten támogatja az energetikai szempontból korszerű ingatlanok építését, ezáltal egy egészségesebb szerkezetű hazai ingatlanállomány kialakítását, illetve hozzájárulhat a környezettudatos fogyasztói magatartás fejlesztéséhez. Az MNB a programban résztvevő kibocsátóktól a nemzetközi sztenderdek követését várja el, ami egy likvid, transzparens és egységes alapokon nyugvó hazai zöld jelzáloglevél-piac felépülését segíti elő. A program továbbá illeszkedik a jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) 2021. július 1-től életbe lépett módosításához, az MNB így egyszerre a keresleti és kínálati oldalon is ösztönzi a zöld jelzáloglevelek kibocsátását. A Monetáris Tanács döntése értelmében az MNB 200 milliárd forintos vásárlási összeg elérésekor felülvizsgálja a programot. A Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program elindítása mellett, a piac stabilitásának támogatása érdekében a Monetáris Tanács döntést hozott a zöld minősítéssel nem rendelkező jelzáloglevelekre vonatkozó Jelzáloglevél-megújítási program újraindításáról is.

Elrajtol a Zöld Otthon Program

A zöld lakáshitelezés ösztönzése érdekében az MNB a Növekedési Hitelprogram (NHP) részeként 2021. októberben elindítja a Zöld Otthon Programot 200 milliárd forintos keretösszeggel. Az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan az MNB ezúttal is 0 százalékos kamat mellett biztosít majd refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek. A program keretében magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben és maximum 25 éves futamidővel.

Borítókép: Getty Images

chatsimple