A britek semmit, a magyarok világszínvonalú bónuszt kapnak az aranyért

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Nem csupán az aranyérem miatt éri meg hajtani az olimpián, a Tokióban győztes sportolók ugyanis komoly pénzjutalmakban részesülnek. A magyar bónusz globális szinten is kiemelkedő, meglepő azonban, hogy melyik ország versenyzőinek fizetnek a legtöbbet, és hogy az amerikai juttatások a kanyarban sincsenek.

Az aranyérem megszerzésének dicsősége óriási ösztönző erő a Tokióban versenyző sportolók számára, ám ne menjünk el szó nélkül a lenyűgöző bónuszok mellett, amelyek további motivációt jelenthetnek. Az elérhető bónuszok nagysága országonként rendkívül eltérő: a brit sportolók például egy penny-t sem kapnak az aranyérem megszerzéséért, míg az amerikai versenyzők 37 500 dollárt kapnak minden hazavitt aranyért - áll az amerikai CNBC és a japán Nikkei összeállításában.

Szingapúrban megnyitják a pénzcsapot

A dicsőségen túl leginkább a szingapúriaknak éri meg hajtani, ők kapják ugyanis a legmagasabb jutalmat az olimpián induló nemzetek közül - 737 ezer dollárt. Indonézia sportolói állnak a második helyen a díjazást illetően, ők 346 ezer dollárral gazdagodnak, míg a harmadik kazahok 250 ezret vihetnek haza.

Itthon még a nyolcadik is milliókat tehet zsebre

A magyar delegáció aranyérmesei 168 ezer dollárt kapnak jutalmul, miután tavaly decemberben a kormány arról határozott, hogy az eddigi 35 millió forintos jutalmat 50 millióra emeli. Ezzel a prémiummal az összes résztvevő ország között a hatodik helyen állunk.

Nemcsak az „aranyos” atléták járnak jól nálunk. Nézzük, milyen juttatásban részesülnek az érmesek, a pontszerzők és a további helyezettek:

  1. helyezett 50 millió forint
  2. helyezett 35,7 millió forint
  3. helyezett 28,5 millió forint
  4. helyezett 21,5 millió forint
  5. helyezett 14,3 millió forint
  6. helyezett 11,4 millió forint
  7. helyezett 5,7 millió forint
  8. helyezett 2,8 millió forint

Ezzel olyan sportnagyhatalmakat előzünk meg, mint például az Egyesült Államok (37 500 dollár), Franciaország (55 ezer dollár) vagy Oroszország (61 ezer dollár).

A briteket máshogy támogatják, a biztonság a cél

A fentebb említett britek egyébként azért nem kapnak bónuszt, mert az állam a teljes olimpiai ciklus alatt állja a felkészülés költségeit. S bár az érmes helyezés nem jár külön anyagi elismeréssel, mégsem elégedetlenkednek, mert a korlátlan állami támogatás végett soha nem azon múlik egy kvóta megszerzése, hogy egy esetleges éremesélyes sportoló tud-e magának olyan szponzort találni, aki megfelelő mértékben támogatja őt a felkészülésben. Nagy-Britanniában tehát a sportolók biztonsága a legfőbb cél.

Pénzeső hullik a súlyemelőre

A magánadományok néha meghaladják a hivatalos bónuszokat is. A Fülöp-szigeteki súlyemelő Hidilyn Diaz például több mint 600 ezer dollárral tér haza tokiói első helye okán (ez a hivatalos juttatás kb. háromszorosa), miután hazája prominens vállalkozói és maga a miniszterelnök is bejelentette, hogy tejben-vajban fogják füröszteni az újdonsült olimpiai bajnokot különféle ajándékok, szponzorszerződések és további pénzjutalmak formájában.

Borítókép: Getty Images