Emelkedtek a bérleti díjak az egyetemvárosokban

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 1 perc

A nyári albérletszezon élénkülést hozott az országos és a fővárosi albérletpiacon - derül ki az ingatlan.com hétfőn kiadott összefoglalójából, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindexének júliusi eredményei mellett ismerteti a kínálati piacra augusztus közepén jellemző árakat.

A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a múlt hónapban országosan 2,7 százalékkal nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon a júniusi szinthez képest, a fővárosban 2,4 százalékos volt a növekedés. Az idén januári mélyponthoz képest több mint 8 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak júliusra.

150 ezer forint körül a fővárosi árak

Budapesten augusztus közepén a kiadásra kínált lakások és házak átlagos bérleti díja 145 ezer forint volt, ami 5 ezer forintos csökkenést jelent tavaly augusztushoz és 20 ezer forintos visszaesést 2019 azonos időszakához képest.

Debrecenben 120 ezer forint volt az átlagos bérleti díj a kínálati piacon, szemben az egy évvel korábbi 110 ezer forinttal. Szegeden szintén 10 ezer forinttal 100 ezerről 110 ezer forintra nőtt a kiadásra hirdetett lakások átlagos bérleti díja. A pécsi albérleteket 100 ezer forintért kínálták a tulajdonosok, ez szintén 10 ezer forintos emelkedésnek felel meg éves szinten. Miskolcon ugyanakkor 90 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj, ami megegyezik az egy évvel korábbival.

Országszerte augusztus közepén csaknem 19 ezer kiadó lakóingatlanból választhattak a bérlőjelöltek. Budapesten több mint 13 ezer, a megyeszékhelyeken pedig több mint 3600 albérlet szerepelt a kínálatban.

Borítókép: Getty Images

chatsimple