Nem mentek szabadságra a lakáshitelt felvevők

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc
  • A két nyári hónap történelmi csúcsokat hozott a lakáshitel-igényléseknél: a korábbi években 4 hónap kellett ekkora folyósításhoz.
  • Az MNB statisztikái visszaigazolták a money.hu korábbi véleményét, hogy a bankok egyelőre visszafogottan érvényesítették kamataikban a jegybanki kamatemelés hatásait.
  • A következő hónapokban több bank is emelésről dönthet, ám a banki verseny miatt az eddig lépők sok esetben akár kamatot is csökkentenek, hogy több ügyfelet szólítsanak meg.

Nyári lakáshitel hajrá

Nem mentek szabadságra a lakáshitelt igénylők. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a júniusi 136,7 milliárd forint helyett 132,5 milliárd forint lakáshitelt helyeztek ki a bankok. Bár júliusban megtört az elmúlt hónapok trendje, és nem született történelmi rekord a lakáshitel folyósításokban, ám a júliusi teljesítmény így is minden idők második legmagasabb hitelkiáramlása az idén júniusi után. A két nyári hónapban az ügyfelek által felvett 270 milliárd forintnyi lakáshitel az elmúlt 3 évben négy hónap teljesítményének, az éves folyósítás több, mint 30 százalékának felelt volna meg. A jegybanki adatok visszaigazolják a money.hu korábbi megállapításait, amely szerint annak dacára, hogy az MNB júniusban már emelte az alapkamatot, a pénzintézetek ezt csak óvatosan érvényesítették saját lakáshitel kamataikban. Miközben a kamatemelési várakozások miatt a tavaszi hónapokban kismértékben folyamatosan emelkedett a folyósított lakáshitelek átlagkamata és júniusra meg is haladta a 4 százalékot, júliusban még – 1 bázisponttal, 4,02 százalékra - csökkent is a kamat. A mostani kamatszint szinte megegyezik az egy évvel korábbi kamatokkal.

A hosszan fix hitelek lassabban drágulnak

Az általános kamatemelés elmaradása egyrészt a bankok egymás közötti versenyének tudható be, hiszen a pénzintézetek árgus szemmel figyelik a versenytársak lépéseit. Emellett persze az is közrejátszik a jelenlegi kedvező helyzetben, hogy az MNB alapkamat emelése eltérő mértékben jelenik meg a banki hitelek kamatát is befolyásoló referenciakamatokban. Míg a változó kamatozású hitelek esetében általában használt mutató, a 3 havi Bubor mértéke a május végi 0,9 százalékról szeptemberre 1,6 százalékra futott fel, addig a hosszan fix, előre tervezhető törlesztőrészlettel bíró, 5, 10 vagy még hosszabb futamidejű hitelekkel szemben, ahol a referenciakamat (BIRS) értéke csak 20 bázispontos emelkedést mutat május végéhez képest.

A referenciakamatok emelkedése szinte minden banknál megjelenik, ám a money.hu adatai szerint az eddig lépő bankok túlnyomórésze csak annyival drágította meg a kölcsönt, amennyivel a referenciakamatok emelkedtek, a kamatfelárak nem változtak. 

Mindez azt jelenti, hogy az UniCreditnél például az 1 éves kamatperiódusú otthonteremtő hitelek teljes hiteldíj mutatója (THM-je) két hónap alatt 4,79 százalékról 5,18 százalékra, az 5 éves otthonteremtőké, 5,34-ről 5,44 százalékra emelkedett. A Takarékbank Referencia Otthon Lakáshitel THM-je a júliusi 5,06-ról 5,62 százalékra emelkedett a 6 hónapos BUBOR változása miatt. A Sopron Banknál az otthonteremtő kamattámogatott hitel 5 éves kamatperiódussal az augusztusi 6,09 százalék helyett 6,21 százalékos THM-mel érhető el. Az 1 éves kamatperiódus mellett a múlt havi 4,52 százalékos THM szeptemberre 4,66 százalékra emelkedett.

Előre lépő bankok

Vannak persze bankok, amelyek a referenciakamatok emelkedése mellett is a kamatemelés útjára léptek. Az MKB Bank július 26-tól az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleinek kamatát emelte. A rövidebb fixálásnál 10 évre 0,7 százalékkal emelkedett az alap konstrukciók ára, de a prémium és az exkluzív hitelkondíciókra jogosultak ennél jóval alacsonyabb, csak 15-20 bázispontos kamatemeléssel szembesülhettek. Az Erste Banknál az augusztus 16-tól befogadott 10 éves és a fix 15 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitelek kamata 25 bázisponttal emelkedett. 

Kamatcsökkentést is hoz a verseny

A bankok zöme továbbra is szelektíven érvényesíti a kamatemelést, láthatóan a többség bizonyos ügyfélkör számára szeretne kedvezni, s esetükben akár kamatcsökkentésre is kész azért, hogy az érintettek őket keressék meg hiteligényükkel. 

A referenciakamatok emelkedése mellett az OTP Banknál a fogyasztóbarát hitelek kamata 0,25 százalékponttal emelkedett. Ez alól kivételt képez a 31 millió feletti igénylés, mert a bank itt akciózni kezdett: a fenti összeghatár felett minden igénylőnek (fogyasztóbarát és nem fogyasztóbarát hitel esetében egyaránt) a korábbi 1 százalék helyett 1,25 százalékos kamatkedvezményt ad. Ez a fogyasztóbarát hiteleknél a korábbi hitelkamat változatlanul maradását, a többi kölcsönnél 0,25 százalékpontos kamatcsökkenést jelent. Szeptember 1-től az OTP-nél a példaszámításban szereplő Otthonteremtő és Lakáshitelek THM-je 0,1-0,4 százalékponttal alacsonyabb lett, mint az előző hirdetményben megadott értékek.

A húzd meg-ereszd meg koncepció mindennél látványosabban érvényesült a K&H Banknál, ahol az üzleti feltételű lakáshitel és a fogyasztóbarát lakáshitel kamata K6 kategóriában augusztusban minden kamatperiódusban és futamidőben emelkedett, ám a bank a 15 éves fix futamidőre akkor csökkentette is a kamatát. Szeptembertől ugyanakkor a 10 éves kamatperiódusú, valamint a 10, illetve 20 évig fix hitelek kamata csökkent, míg az 5 éves kamatperiódusú és a 15 évig fix hitelek kamata emelkedett.

A Gránit Bank a referenciakamatok emelése ellenére szeptemberre is megtartotta az otthonteremtő hitelek 3,13, az ottonfelújítási hitelek 3,21 százalékos akciós teljes hiteldíj mutatóját (THM). A változások tehát folyamatosak, ezért a money.hu értékelése szerint a fentiek miatt érdemes az ajánlatokat közvetlenül a hitelfelvétel előtt összehasonlítani.

Borítókép: Getty Images

chatsimple