Egészen hihetetlen összeg megy a zöld megoldásokra, zöld pénzügyekre

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Miközben Magyarországon a zöld hitel bevezetésének lázában ég mindenki, nem árt arra is felhívni a figyelmet, hogy sokkal szélesebb körű projektről beszélünk, mint új, energiatakarékos lakások megvásárlása

“Az éghajlatváltozás és a környezet károsodása egzisztenciális veszélyt jelent Európa és az egész világ számára. E problémák kezelése érdekében az európai zöld megállapodás az Európai Unió gazdaságát modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá fogja átalakítani” – olvasható az uniós “Európai zöld megállapodás” dokumentumban, amely – ahogy az alábbi ábrából is kiderül – számos területen irányoz elő klímabarát lépéseket. 

Billióban mérik a zöld ügyekre fordított pénzt

Az EU vállalásai a zöld megállapodás keretében annak biztosítása, hogy:

  • az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke 2050-re nettó nullára csökkenjen;
  • a gazdaság növekedése függetlenedjen az erőforrás-felhasználástól;
  • az átalakulásnak se egyének, se térségek ne legyenek vesztesei.

A tervezett intézkedések megvalósításához rengeteg pénz kell, az EU 0,6 billió eurót, vagyis 600 000 000 000 eurót különített erre a célra a következő esztendőkben.

Jön a klímastresszteszt az EKB-nál

Persze, nem csak az Európai Unió és a tagországok, köztük Magyarország, hanem a különböző szektorok is beszállnak a klímaváltozás elleni harcba. Nem kerülheti meg a szerepvállalást az Európai Központi Bank (EKB) sem.

Az EKB egyik kiemelten fontos intézkedése volt, hogy felmérte és ellenőrizte a klímakockázatokkal szembeni vállalati és banki kitettségeket. A 2021-es éghajlati stresszteszt jelezte, hogy a bankok és a vállalatok számára a zöld irányelvekhez való gyors alkalmazkodás költségei jóval kisebbek, mint amennyibe a tétlenség és a súlyos természeti katasztrófák kerülnének a jövőben. Az EKB 2022-ben pedig klímastressztesztet hajt végre az egyes bankoknál, amelynek célja, hogy kiderítse, mennyire felkészültek az európai bankházak ezen a téren. 

Az EKB klímaváltozási programja négy alappilléren áll. 

  • A gazdasági elemzéseknél a makrogazdasági modellekben, előrejelzési módszerekben és kockázatértékekben a jövőben az éghajlatváltozás gazdaságra, társadalomra gyakorolt hatásait is figyelembe veszik a szakértők. 
  • Az EKB bankfelügyeleti tevékenysége során az éghajlatváltozásból adódó kockázatokra is felhívja a figyelmet, annak érdekében, hogy a bankok megfelelően kezelhessék a klímaváltozásból eredő kockázatokat.
  • A klímaváltozás hatásaiból eredő kockázatokat a pénzügyi stabilitás területén is kiemelten kell kezelni, azaz a bankok működésében, a hitelezési kockázatok között is helyet kell kapnia a klímaváltozás kérdéskörének. 
  • Az EKB az eszközvásárlási programja keretében zöld kötvényeket is vásárol, ezzel pedig a piaci turbulenciákat mérsékli.

Az Európai Központi Bank tagja a környezetbarát – zöld – pénzügyi rendszer létrehozásán dolgozó Network for Greening the Financial System (NGFS) nevű nemzetközi hálózatnak, amelyhez első közép-európai résztvevőként a Magyar Nemzeti Bank is csatlakozott még 2019-ben. A hálózat tagjai párbeszédet folytatnak a szakmai tapasztalatokról és a legjobb gyakorlatok bevezetéséről a fenntartható gazdaság és annak finanszírozása tekintetében.

Az uniós zöld program, valamint az EKB lépéseivel összhangban vannak a magyarországi intézkedések, például a Magyar Nemzeti Bank zöld jelzáloglevél-programja és a hozzá kapcsolódó zöld lakáshitelezés. Utóbbi keretében extra kedvezményes lakáshitel-konstrukciót kaphatnak az érintettek októbertől. (A zöld lakáshitelről itt írtunk részletesen.) ű

Borítókép: Getty Images