Csak az emberek fele tudja pénzügyi terveit megvalósítani

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 1 perc

A lakosság felének tíz éve sem volt és most sincs megtakarítása, a tíz évvel ezelőtti pénzügyi várakozásaikhoz képest közel ugyanannyi a csalódottak aránya, mint azoké akiknek teljesültek vagy túlteljesültek a tervei - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából, amelynek részleteit kedden közölték.

Az emberek felének nem teljesültek pénzügyi tervei

A közlemény szerint a kutatás azt mutatja,

  • csupán a megkérdezettek 17 százaléka került abba a pénzügyi helyzetbe, amire 10 évvel ezelőtt számított,
  • és 28 százalék érzi jobbnak anyagi körülményeit, mint gondolta.

Az emberek majdnem fele, 47 százaléka viszont úgy érzi: rosszabbul alakulnak a pénzügyei, mint ahogyan azt egy évtizede tervezte. A megkérdezettek 8 százaléka nem válaszolt erre a kérdésre.

A nők rosszabbul állnak anyagilag, mint a férfiak

A kutatásból kiderült, hogy a nemek között is jelentősek a különbségek e téren:

  • a nők több mint fele állítja, hogy rosszabb az anyagi helyzete ma, mint ahogyan elképzelte tíz évvel ezelőtt,
  • a férfiak közül ezzel szemben csupán 42 százalék csalódott.

A megtakarításokkal is hasonló a helyzet: a nők 61 százalékának tíz éve sem volt és most sincs spórolt pénze, szemben a férfiak 39 százalékával - tették hozzá.

Közölték azt is, a magyarok fele állítja, hogy ma óvatosabb a pénzügyek terén és jobban megtervezi a kiadásait, 40 százalékuk pedig többet próbál megtakarítani, mint tíz évvel ezelőtt. A szándék mellett a megvalósításban is van pozitív irányú a változás, hiszen a lakosság nagyobb részének, 40 százalékának van megtakarítása, míg 2011-ben ez az arány 33 százalék volt. Ugyanakkor a magyarok felének tíz évvel ezelőtt sem volt és most sincs félretett pénze - jelezték. (MTI)

Borítókép: Pixabay

chatsimple