Lesz olcsó hitel energiatakarékossági felújításokra is

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 7 perc

Komoly érdeklődést tapasztaltak a bankok a zöld lakáshitel iránt az első hónapban. A piac nyitott a zöld befektetésekre, a zöld jelzálogleveleket pillanatok alatt, a piacinál olcsóbb kamat mellett is megvásárolják a befektetők, így van remény arra, hogy a bankok egyéb energitakarékossági programjaikhoz – például felújításokhoz – is hamarosan kedvezményes hiteleket kínálhatnak. Ugyanakkor már a Svájci Nemzeti Bank is felemelte a szavát azzal kapcsolatban, hogy úgy néz ki, a bankok hiteleinek drágításával akarják elérni a szabályozók, hogy környezettudatosabb legyen a társadalom, ez pedig nem tűnik jó útnak. Heti zöld hírcsokrunk.

Pörög a zöld hitel

Már az első hónapban 5 milliárd forint értékben igényelt 450 ügyfél zöld lakáshitelt a Takarékbanktól – közölte a hitelintézet. A bank értékelése szerint nem csak a betétállomány növelésével érhetőek el megtakarítási célok, mivel azok napjainkban már nemcsak pénzben, hanem egyre inkább a fenntartható életvitelben, a klímatudatosságban, az ökológiai lábnyom csökkentésében mérhetőek.

A zöld hitel e tekintetben kiváló termék, amely kedvező feltételekkel biztosít kölcsönt energiahatékony új lakóingatlan vásárlására, építésére. Mivel 2022 júniusa után csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelyik megfelel a zöld hitel feltételeinek, a Takarékbank nagy érdeklődésre számít, és úgy számol, hogy a jelzáloghitel-felvételt tervező ügyfelek között a zöld hitel lesz az egyik legnépszerűbb kölcsön. A bank szerint a kölcsön versenyképességét a következő hónapokban alaposan támogatja majd a jegybanki alapkamat további emelkedése, amely miatt a piaci lakáshitel kamatok napról-napra emelkednek

Keresik a zöld befektetéseket – sikeresek a zöld jelzáloglevelek

Az új szemléletű gondolkodás egyik eleme lehet, hogy sikeresen kibocsátotta első zöld jelzáloglevelét a Takarék Jelzálogbank. A nyilvános forgalomba hozatal során az 5 éves futamidejű, fix hozamot biztosító értékpapírra összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből a bank 5 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. 

A Takarék Jelzálogbank előtt az OTP Jelzálogbank bocsátott ki már két jelzáloglevél sorozatot. A nyári – a mostani, Takarék kibocsátáshoz hasonlóan tesztelésre szánt – 5 milliárdos tétel után október elején már 90 milliárd forint értékű kibocsátás történt a banknál – tehát a hitelezés olcsó fotrását a bankok biztosítani tudják. 

Október utolsó munkanapján pedig az UniCredit Jelzálogbank Zrt. is piacra dobta első fix kamatozású, 10 éves lejáratú zöld jelzáloglevél kötvényeit. Ők 20 milliárdos kibocsátást terveztek, 37,05 milliárd forintra érkezett ajánlat, amiből végül 23,2 milliárd forintot fogadtak el. A papírokra az aktuális pénzpiaci kamatnál olcsóbb hozamot kell fizetnie majd a befektetőknek az UniCredit Jelzálogbanknak.

Lesz olcsó hitel más zöld beruházásra is

A zöld jelzáloglevelek jegyzéséből befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, illetve használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, a klímaváltozás mérsékléséhez. Mindez azt jelenti, hogy nem csak az energiatakarékosság szempontjából aszkéta lakásokra lesz majd kedvező kamatozású hitel. Miután a 3 magyar jelzálogbaj a többi bank számára is biztosít kötvényforrást, így több banknál is mód nyílhat az energiahatékony, azaz zöld lakóingatlanok jelzálogkölcsönének olcsóbb finanszírozására. 

A Takarék Jelzálogbank meghatározta azokat a feltételeket, amelyek alapján az adott ingatlanok a zöld jelzáloglevél forrásából finanszírozhatóak. Ennek értelmében azok az ingatlanok vonhatók zöld jelzáloglevél mögé fedezetbe, amelyek energiahatékonyság szempontjából a teljes lakásállomány legjobb 15 százalékába tartoznak. Emellett ugyanakkor olyan használt lakások is bekerülhetnek a fedezetbe, amelyeken jelentős mértékű, legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást eredményező felújítást végeztek. 

Értékállóbbak lesznek a zöld lakások

A bank szakértői azzal számolnak, hogy a zöld jelzáloglevelek iránt nagyobb lesz a kereslet a befektetők körében, mert hosszabb távon biztonságosabbá válhatnak, mint a nem zöld jelzáloglevelek. Azoknál a hiteleknél ugyanis, amelyek biztosítéka zöld ingatlan, szakértők szerint kisebb lehet a bedőlési kockázat. 

Napelem telepítésre is van támogatott hitel

A zöld hitelhez kapcsolódó további hír, hogy az UniCredit Bank – ahol szintén elérhető mind a zöld lakáshitel, s hozzákapcsolódó zöld CSOK is, - azon ügyfeleinek is segít az energiatakarékosságban és a környezettudatosságban, akik nem feltétlenül tudják/akarják ezt új lakás építésével vagy felújításával megoldani. A bank arra emlékeztet, hogy egyéb a zöld hitelcél is finanszírozható a kamattámogatott otthonfelújítási hitellel, míg például napelem-telepítésre a bank GREEN személyi kölcsöne kedvezményes kamatozással, kamatkedvezménnyel vehető igénybe. A bank folyamatosan bővíti zöld portfólióját, hogy ezzel is segítse ügyfelei az élhető jövő megteremtésében.

Az MNB a kutatásokat is támogatja

Eközben a Magyar Nemzeti Bank – amely 2019 februárjában hirdette meg Zöld Programját a környezet megóvását célzó magyarországi pénzügyi szolgáltatások támogatása, illetve a piaci szereplők és saját ökológiai lábnyomának további csökkentése érdekében – tovább megy.  Megalapították ugyanis a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat és létrehozza a Zöld pénzügyi kutatási kezdeményezést. 

Minderre azért volt szükáég, mert a zöld pénzügyek térnyeréséhez szükséges a modellek és szemlélet megújítása. A kutatási támogatásra olyan kutatási tervvel lehet nevezni, amely aktuális, a zöld pénzügyek területéhez kapcsolódó, tudományos igényességű kutatási programot fogalmaz meg. 

Nem a bankok, jegybankok dolga…

Ugyanakkor Andrea Maechler, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) igazgatótanácsának tagja arra figyelmeztetett, hogy az a gyorsaság, amely az elmúlt hetek, hónapokat jellemzi a gazdaság zöld átalakítása terén, alááshatja a monetáris politika hatékonyságát. 

A szakember hangsúlyozta: az SNB nagyon komolyan veszi az éghajlatváltozást, és tartalékkezelése részeként zöld kötvényeket vásárol, sőt leállította a szénbányászattal foglalkozó vállalatokba történő befektetést, ám ez nem elég: klímaaktivisták régóta sürgetik az SNB-t, hogy fordítsa pénzügyi erejét még inkább a globális felmelegedés leküzdésére. 

Az Európai Központi Bank kötelezettséget vállalt arra, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos megfontolásokat beépíti monetáris politikai keretébe, ám az SNB óvatosabb. 

Maechler szerint bár az SNB számos dolgot megtehet, például adatokkal és modellezéssel kapcsolatos szakértelmével segítheti a gazdaságot és a pénzügyi rendszer stabilitását fenyegető fenntarthatósági kockázatok bemutatását. Ugyanakkor a szakember hangsúlyozta: „Nincsenek megfelelő eszközeink a zöld gazdaság előmozdításához. A megfelelő eszközök az adózás és a szabályozás lenne – ezzel nem mi rendelkezünk”.  A mostani vélemény összecseng több bankár véleményévcel, amely szerint az energitudaatosságot, nem feltétlenül a hitelezésen keresztül kellene elfogadottá tenni a társadalomban. Ha érdekel a zöld hitel, munkatársaink segítenek a hiteligénylés feltételeinek megismerésében és végigvezetnek a hitelfelvétel teljes folyamatán. Keress minket bizalommal.

Borítókép: Getty Images

chatsimple