Fontos a tudatos pénzköltés és az ár-érték arány Black Friday idején

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 4 perc

A járványhelyzet már tavaly is felforgatta a Black Friday akcióinak szokásos menetét, azonban idén még több nehezítő tényezővel találkozhatnak a vásárlók - hívja fel a figyelmet közleményében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A chiphiány, papírhiány, konténerhiány, megnövekedett szállítási idők és költségek csak néhány olyan tényező, amelyek jelentősen alakítanak a karácsonyi vásárlási roham kapujának számító időszakon.

Pánikvásárlás helyett tudatos döntés

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy az átmeneti hiány miatt még nem kell vásárolni, ha valakinek nincs valójában szüksége az adott termékre. A lemaradás érzése ugyanis egy erős ösztönzés lehet a vásárlásra, de a pánikdöntések helyett fontos higgadtan mérlegelni a helyzetet.

Hiába olcsó ugyanis egy botmixer vagy kávéfőző, netán újra elérhető egy játékkonzol, ha valaki ezeket az eszközöket nem vagy nem eleget használja.

A különböző kidobott elektronikai eszközökből az ENSZ 2019-es adatai szerint a világon évente közel 50 millió tonna elektromos hulladék keletkezik, és ennek mindössze 20 százalékét hasznosítják újra.

De jelentős mennyiségű szemetet termelnek a ruhák is: a BBC cikkében idézett statisztika szerint ez globálisan évente 92 millió tonna textilhulladékot jelent.

Ha valóban van olyan dolog, ami hiányzik, akkor már célirányosan lehet keresgélni az akciók között. A boltokban és a webshopokban azonban a vásárlás előtt is érdemes észnél lenni, ugyanis nem minden leárazás jelent feltétlenül kihagyhatatlan ajánlatot.

Résen van a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH)

tavaly 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára Black Friday akciók tisztességtelen reklámozásával kapcsolatban, de pórul járt az eMAG webáruház is.

A GVH idén lezárult vizsgálata szerint ugyanis az eMAG akciótartási gyakorlata tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben, így a jogsértésért 200 millió forintos bírságot szabtak ki és nagyságrendileg 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezték az üzemeltetőket.

Ha valaki online vásárol, akkor a Black Friday-akciók idején is igaz az, ami bármikor máskor: fontos fizetés előtt meggyőződni a webshop megbízhatóságáról, és a többi kereskedőnél látott ár töredékéért hirdetett termékek esetében érdemes gyanakodni. A jogsértő webáruházak - folyamatosan bővülő - listáját az Egyesület weboldalán lehet ellenőrizni, illetve nem árt azzal is tisztában lenne, hogy a fogyasztónak milyen jogai vannak, ha mégsem tart igény a megvásárolt termékre.

Nem kizárt, hogy csúszások lesznek a szállításban

Az idei bevásárláskor

a legtöbb helyen megnövekedett szállítási idővel lehet számolni,

ezért - főleg a külföldi - webshopok esetében annak is érdemes fogyasztóként utána járnunk, hogy mikorra várható a termékek érkezése. Ha valaki karácsonyra vásárol meglepetést, könnyen kicsúszhat az időből. A legtöbb helyen pont emiatt már fel vannak tüntetve az előrendelhető és a készleten lévő termékek, illetve a várható beérkezési idők is - ezt mindig ellenőrizzük!

Olcsó húsnak híg a leve?

Egy-egy nagyobb beruházást jelentő műszaki terméknél pedig az árán kívül természetesen az sem mindegy, hogy az adott termék mennyire megbízható és mennyi ideig szolgálja majd ki a vásárlót. A termékek közti választásban segíthetnek a tesztek: a Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta publikál független, nemzetközi laboratóriumban végzett teszteket. Ezek ugyanis különböző szempontok szerint rangsorolják többek között például a mosógépeket, hűtőket, grillsütőket, matracokat.

Az ár például nem mindig garancia a minőségre, vannak olyan esetek, amikor az olcsóbb termék sokkal jobb eredményeket ér el mint az akár több tízezer forinttal drágább verziója.

A mosógépek tesztjét nézve például a Tudatos Vásárlók Egyesülete 19 gyártó 53 gépét vizsgáltak, a legolcsóbb gép 82 ezer forintba kerül és 52 százalékos eredményt ért el. A legdrágább gép pedig 293 ezer forintba került, ez 65 százalékkal zárta a tesztet. A legjobban teljesítő gépek között vannak 150 ezer forintnál olcsóbbak is, a 68-69 százalékos eredmény elérő termékekért 116-140 ezer forintot kell fizetni. Érdemes tehát mindig megfontolni, hogy mennyit költünk egy termékre. (MTI)

Borítókép: Getty Images

chatsimple