Erre figyelj, ha karácsonykor vagy szilveszterkor banki ügyet intéznél

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

A december 11-i rendkívüli munkanapra a hazai bankok meglehetősen különböző nyitvatartással készülnek, lesz olyan pénzintézet, amelynek fiókjai ki sem nyitnak majd – derült ki a money.hu körkérdéséből. Az év utolsó napján a bankok zöménél délig intézhetjük személyesen az idei utolsó banki ügyletünket.

A karácsony előtti időszak nem csak a bevásárlásokról, hanem az ünnep miatti munkanap áthelyezésekről szól, hiszen december 24-e nem számít hivatalos ünnepnek. Ennek köszönhetően

ezt a napot idén december 11-én szombaton kell majd ledolgozni.

De milyen munkarendben várják ezen a napon a bankok ügyfeleiket? – ennek kérdeztünk utána.

December 11-én a

  • a CIB Bank és Commerzbank is bankszünnapot tart, ezért ezen a napon a pénzintézetek fiókjai zárva tartanak majd – tájékoztattak a pénzintézetek a money.hu körkérdésére.
  • Az Erste a Takarékbank, az MKB és az UniCredit Bank fiókjai december 11-én a rendes pénteki nyitvatartás szerint tartanak nyitva.
  • A Raiffeisen és a Sberbank ugyanakkor 14 órakor zárja a fiókjait.
  • A Budapest Bank fiókok egységesen 15 óráig lesznek nyitva.
  • Az OTP Banknál szintén pénteki nyitvatartás és 17 órai zárás lesz, ám a pénteken egyébként tovább nyitva tartó egységek – pl. az üzletközpontokban lévő kirendeltségek – ezen a szombaton csak 17 óráig lesznek nyitva.  
  • A Cofidis rendes nyitvatartással, délután 16:30-ig várja az ügyfeleit december 11-én a személyes ügyfélszolgálaton. Ugyanakkor a telefonos ügyfélszolgálat 18 óra helyett csak 16:30-ig fogadja az ügyfelek telefonjait, s video azonosítással is csak fél ötig intézhetjük ügyeinket, a sima hétköznapokon megszokott 19 óra helyett.

A plázákat érdemes keresni

A karácsony előtti időszakban a money.hu által megkérdezett bankok egyike sem tervez meghosszabbított nyitvatartást. A bevásárlóközpontokban lévő bankfiókok amúgy is eltérő nyitvatartással működnek – hívták fel a figyelmet a Raiffeisennél. A K&H-nál hangsúlyozták, hogy az Árkádban és Allee-ban található K&H ügyfélpontok – ahogy eddig is - az ünnep előtt is minden szombaton az ügyfelek rendelkezésre állnak 13 óráig. Az OTP-nél jelenleg is hosszabb nyitvatartással üzemelnek a plázákban található fiókok, ezen felül ők sem terveznek meghosszabbított ügyfélfogadást.

A Cofidis december 23-án csak délután 14 óráig tartja nyitva személyes ügyfélszolgálatát és ettől a naptól kezdve január 3-ig a munkanapokon is csökkentett üzemidőben dolgoznak: a személyes, telefonos és a videós ügyfélszolgálaton egységesen 16:30-ig lehet keresni a pénzintézetet.

Szilveszterkor a déli harangszóra figyeljünk

December 31-én a bankok zöme (Budapest, Erste, K&H, MKB, OTP, Sberbank, Takarékbank, Raiffeisen és az UniCredit) déli 12 óráig tartja majd nyitva a fiókjait. A CIB fiókok viszont 13 óráig lesznek nyitva, ez alól a Budapest III. Flórián téri fiók lesz kivétel, miután ott a helyi sajátosságok miatt 12 órakor zárni kell – jelezték a money.hu kérdésére a CIB-nél. A Cofidis ugyanakkor december 31-én délután 2 óráig lesz nyitva mind a személyes, mind a telefonos és a videós ügyintézésre.

2022. január 3-án a hazai pénzintézetek újra normál hétfői nyitvatartással várják az ügyfeleiket. A bankok internetes felületei és bankkártya helpdesk szolgáltatásai természetesen a karácsonyi és az újévi időszakban is 7/24 órában működnek majd.

Borítókép: Getty Images