Lakossági kamatstopot vezet be a kormány – itt vannak a részletek

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 5 perc

Új védelmi vonalat nyit meg a kormány az infláció ellen:

októberi szinten rögzíti a már felvett jelzálogfedezetű hitelek kamatait

- jelentette be Orbán Viktor.

http://www.facebook.com/orbanviktor/videos/938745690405714

Az intézkedés január elején lép hatályba, és 2022 közepéig tart, így a februári törlesztőrészletek már alacsonyabbak lesz, mint a korábbiak - közölte a miniszterelnök.

Nem minden hitelre vonatkozik

A money.hu információi szerint az intézkedés azokat érinti akiknek 2021. október 27-e után van hitelük kamatfordulója.

Ezen hitelek esetében írja elő a kormány azt, hogy a hitel kamatbázisa az október 27-i pénzpiaci kamatláb lehet. Ezeknél a hiteleknél leggyakrabban használt pénzpiaci kamat a 3 havi BUBOR, amelynek kamata a most meghatározott napon 2,02 százalék volt.

Azok a hitelesek, akiknek 2022. első félében lenne kamat fordulójuk, az új fizetendő kamatot úgy kell megállapítani, hogy a kamatbázisa a fent említett BUBOR érték lehet (vagy más kamatbázis esetén az aktuális BUBOR vagy Állampapír hozam.)

Azoknak, akiknek október 27 és január elseje között fordult a hitelük, a novemberi és a decemberi törlesztőrészlet magasabb lehet. Ezt az emelkedést már nem kapják vissza, azonban a januári törlesztőrészletük - amelyet februárban kell megfizetni - már kisebb lesz

Azon ügyfeleknek, akiknek október 27 és jövő év júniusa között nincs kamatfordulója, nem változik a törlesztőrészletük – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Közel félmillió adóst érint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az elkövetkezendő egy évben 463 000 hitelszerződés esetében lesz esedékes a kamatforduló. Ebből azok részesülhetnek a kedvezményes kamatozásban, akiknek az első félévre esik ez a határidő. Az érintettek döntő része, 420 000 ügyfél olyan változó kamatozású kölcsönt vett fel, ahol évente többször, akár három havonta változhat akkor majd bázis. A mostani akció döntően őket védi meg. Azért fontos ez az ügyfélkör, mert ezen hitelesek között bőven találunk olyan ügyfelet, akinek korábban a devizahitelét forintosították és kötötték a 3 havi BUBOR-hoz.

Minimum 20 százalékot nyernek

A 3 havi BUBOR az október végi 2,02 százalékról a mai napra már 3,94 százalékra emelkedett és -  miután a jegybanki kamatemeléseknek egyelőre nem látszik a vége - előfordulhat hogy 2022. első félévének végére ez a szint 5-5,5 százalékra is felugorhat.

A jegybanki számítások szerint az átárazadó hitelállomány mintegy 2070 milliárd forintot tesz ki.

A BUBOR emelkedése ezen ügyfelek esetékben 3-3,5 százalékos teher növekedéssel járhat. Márpedig a a törlesztőrészletekre nézve már most sokan 20-25 százalékos törlesztőteher emelkedéssel számolhatnának a magasabb pénzpiaci kamat miatt.

Újabb 30 milliárdot buknak a bankok

A fentiek alapján a bankrendszernek ez az intézkedés 20-30 milliárd forintjába fog fájni. Ez az az összeg amelyet az emelkedő BUBOR ellenére sem tud beszedni a következő 6 hónapban a money.hu számításai szerint.

A kormányzati érvelés az, hogy a bankok jelen pillanatban a rövid kamatperiódussal bíró hiteleiket nem a pénzpiacokról, hanem a jelenleg rekord szinten lévő, lényegében kamatmentesen a bankoknál lévő folyószámla betétekből finanszírozzák. Ugyanakkor amikor a jogszabályok a referenciakamathoz kötötték a hitelszerződések kamatait, azt pont azért tették, hogy minden fél számára egyértelmű legyen, mikor és milyen mértékben változtathatja a bank a hitelek kamatát.

Fontos látni, hogy míg a koronavírus járvány elején a személyi hiteleknél meghozott kamatplafon az intézkedés utáni időszakra hatott ki - hiszen azt mondta ki, hogy új szerződés csak a jegybanki alapkamat, mint kamatbázis +5 százalékos kamaton köthető -, a mostani döntés visszamenőlegesen módosítja - ha csak 6 hónapra is - a korábbi hitelszerződéseket.

Fixesítési ajánlat is jön

A money.hu Információi szerint az MNB vezetői körlevélben fogja kötelezni a bankokat arra, hogy az elkövetkezendő hat hónap során az átmenetileg kisegített ügyfelek számára hitelük fix kamatra váltására adjanak ajánlatot. Egy korábbi szabályozás szerint a bankoknak ezt évente egyszer eddig is meg kellett tenniük, most azonban egyértelműsítik, hogy erre a következő hetekben kell, hogy sor kerüljön.

A nagy kérdés az, hogy hányan akarnak majd élni ezzel a lehetőséggel. Az elkövetkezendő hetekben a jegybanki kamatemelés folyamatos lesz és ennek következtében az új jelzáloghitelek kamata is az égbe fog szökni - hiszen azokra értelemszerűen nem vonatkozik a kamatstop. Azt kell majd mérlegelni, hogy megéri-e majd az ügyfélnek hosszú időre befixálni a mostani inflációs csúcs miatt magas szinten lévő hitelkamatokat.

Így áll vissza az élet a normál kerékvágásba jövő nyáron

A kamatbefagyasztás után, júliustól az ügyfelek azt a kamatot fogják fizetni, amely az utolsó kamatfordulójuk alapján esedékes.

Borítókép: Orbán Viktor/Facebook

chatsimple