Újra fizethetnek osztalékot januártól a bankok

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Jövő év januárjától ismét fizethetnek osztalékot a hitelintézetek, lehetővé válnak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlások és a teljesítményjavadalmazást szolgáló kifizetések is. Az MNB – összhangban az EKB szeptember végi hasonló döntésével – ugyanis nem hosszabbítja meg ezek korlátozását, mivel jelentősen csökkentek a törlesztési moratóriummal kapcsolatos kockázatok és megfelelő a bankok értékvesztés-fedezettségi szintje.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsának (PST) döntése szerint a jegybank 2021. december 31. után nem hosszabbítja meg a hitelintézeti szektor számára eddig előírt osztalékfizetési, részvény-visszavásárlási, illetve a teljesítményjavadalmazásokra vonatkozó korlátozásokat.

Csökkentek a járvány és a moratórium hatásai

A döntés oka, hogy

a koronavírus-járvány miatti gazdasági bizonytalanságok mostanra csökkentek, gyors gazdasági kilábalás indult meg, ami mérsékli a hitelintézetek tőkehelyzetével kapcsolatos kockázatokat is.

A törlesztési moratórium célzott folytatásával jelentősen apadt – s mára mindössze a teljes hitelállomány 4 százalékára rúg – a fizetési stop hatálya alatt lévő hitelek aránya is, ami szintén enyhíti a kockázatokat.

Az MNB adatai szerint emellett megfelelő a hitelintézetek szektorszintű értékvesztés-fedezettsége, így nincs szükség az egész piacot érintő további korlátozásokra. Az MNB továbbra is nyomon követi az egyes pénzügyi intézmények értékvesztés-fedezettségét, és esetleges probléma esetén egyedileg kezeli azt. Bár az értékvesztés összege nominálisan változhat, azonban – a kellő értékvesztés-fedezettségi szint folyamatos biztosítása érdekében - a jegybank egy idén novemberi vezetői körlevele szerint az érintett pénzügyi intézményeknek a moratórium végéig (stage kategóriánként és szegmensenként) meg kell tartaniuk a minimum értékvesztés-fedezettségi szinteket. 

Az EKB is egyetért

A jegybank mostani lépése összhangban van az Európai Központi Bank 2021. szeptember 30-i lépésével is, amely során az EKB szintén visszavonta az osztalékfizetés korlátozásával kapcsolatos korábbi ajánlását.

Mint emlékezetes, az MNB 2020. márciusában fogadott el – vezetői körlevélben közzétett - átfogó intézkedéscsomagot a hitelintézetek számára a járvány hatásainak mérséklésére. Ebben jelezte elvárását, hogy 2020 szeptember 30-ig ne történjen osztalék-jóváhagyás vagy -kifizetés az érintett pénzügyi intézmények részvényeseinek. Ezután a jegybank a PST 2020 szeptember 10-i, 2020. december 28-i, illetve 2021. január 8-i határozatai alapján előbb idén január 1-jéig, majd szeptember 30-ig írta elő, hogy a hitelintézetek ne fizessenek osztalékot és ne vállaljanak visszavonhatatlan osztalékfizetési kötelezettséget a 2019-es és 2020-as pénzügyi évre, illetve a korábbi évek eredményeinek terhére. Ezen elvárásait az MNB a nyár folyamán 2021. december 31-ig hosszabbította meg.

Az osztalékkifizetés korlátozás alól az érintett pénzügyi intézmények szigorú feltételek teljesítése esetén eddig is mentesülhettek. Akkor volt erre lehetőségük, ha a kifizetés utáni elsődleges tőkeszintjük arányosan csak minimális mértékben csökkent, tőkepufferük elvárt magas szinten maradt, nem állt fenn náluk értékvesztés-hiány, illetve üzleti kilátásaik megfelelőek voltak az MNB-hez benyújtott és felülvizsgált információk alapján.

Ez is érdekelhet