A teljes jövőd romba dőlhet, ha ilyen utalást fogadsz el!

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A könnyű pénzszerzés lehetősége miatt egyre több lett fiatal válik nemzetközi átutalásokban utazó pénzmosók áldozatává. A Lett Bankszövetség arra figyelmeztet, hogy az így a rendőrség látóterébe került "pénzöszvérek" a büntetés mellett a jövőjüket is kockáztatják: eltilthatják őket számlahasználattól, így viszont megnehezülhet a továbbtanulás vagy épp a munkába állás, mert az ösztöndíjhoz és a fizetéshez is bankszámla kell

Egy utalásért jó pénz? - sokan elcsábulnak

Egyre több fiatal kerül a könnyű haszonszerzési ajánlatokra reagálva csalók kezébe - figyelmeztet a Lett Bankszövetség (FNA).

Sok fiatal „pénzöszvérré” válik, amikor azt vállalja, hogy mástól a számlájára érkező pénzt jutalék ellenében megbízójának átad vagy másik számra átutal.

A gond ezzel az, hogy az érintett tranzakciók nem másra szolgálnak, mint pénzmosásra. Az érintett fiataloknak pedig fogalmuk sincs arról, hogy tettük illegális és így - miután az ő számlamozgásuk látható - hamar rendőrség látókörébe kerülnek.

A pénzmosók kedvenc megoldása

A pénzöszvér azzal, hogy beleegyezik, hogy külföldi pénzt utal át vagy vesz fel a bankszámlájáról, törvényt sért, s ez a cselekmény annak súlyától függően szabadságvesztéssel, pénzbírsággal vagy közcélú munkavégzésre kötelezéssel büntethető - figyelmeztetett Dmitrij Homenko, a lett rendőrség gazdasági bűnözés elleni főosztályának helyettes vezetője. Az elmúlt év során számos ilyen ügyben indult eljárás, ahol lett fiatalokat környékeztek meg a csalók a könnyen szerezhető pénz lehetőségével.

Ezek a fiatalok nemzetközi csalási sémákba keveredve, a bűncselekményből származó bevételek futárjaivá váltak.

A gondot az jelenti, hogy az érintettek pénzügyi tudatossága nem megfelelő. Nem tudják, hogy a külföldi pénz bankszámláján keresztül történő átutalása bűncselekménynek minősül. Annak sincsenek tudatában annak, hogy egy ilyen könnyűnek tűnő haszonszerzés milyen súlyos büntetőjogi és egyéb következményekkel jár.

Összetört jövők bankszámla nélkül

Aki pénzöszvérré válik nem csak rövid távú hátrányokkal számolhat. A jogszabályok értelmében a bankszámlákkal visszaélő személyeket el lehet tiltani attól, hogy bármely banknál bankszámlát nyissanak. Ez kihatással lehet az érintett fiatal elhelyezkedési lehetőségeire, karrierkilátásaira is. Hiszen előfordulhat, hogy a munkáltató nem hajlandó együttműködni olyan személlyel, aki korábban bűncselekményt követett el.

Az büntetett előélet könnyen kitudódik akár akkor is, ha kiderül, hogy a dolgozójának fizetését nem tudja lettországi bankszámlára utalni. A bankszámla hiánya megnehezítheti a különféle juttatások - például ösztöndíjak igénybevételét is.

  • „Ezt nem tudtam. Nem kellett mást tennem, mint átutalni a pénzt a számlámra, majd kivenni az ATM-ből.”
  • „Nem akartam semmi rosszat. Úgy tűnt, nem csinálok semmi rosszat. Nem tudom, hogyan mondjam el anyámnak, hogyan nehezebben fogok a jövőben munkát találni."

Ilyen és ehhez hasonló mondatokat mondanak azok a fiatalok, akik meggondolatlanul a pénzmosók áldozatai lettek.

Bele sem gondolnak

A pénzügyi kultúra egyik alappillére nemcsak a bevételek és kiadások előretekintő és okos tervezésének képessége, hanem az is, hogy kritikusan értékeljük a csábító ajánlatokat - mondja Reinis Jansons. A Swedbank lettországi leányvállalatának vezetője szerint komoly gond, hogy sok lettben – és nem csak a fiatalokban – a leghalványabb kétség sem merül fel, amikor egy csábító ajánlatot lát, amely azt ígéri, hogy szinte semmiért komoly pénzt fizetnek. Gyanakodni kell az ilyen ajánlatok láttán, meg kell érteni, hogy majd' minden ilyen ajánlat mögött valamilyen csalás van, ahol a könnyű pénzhez jutó a balek közvetítő szerepét kapja, az egész jövőbeli életét és terveit kockáztatja idegenek kedvéért.

Fotó: Getty Images