Nem tilos az ukrán utazás, de a biztosítók nem tudják garantálni az ellátást – UPDATE!!!!

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

Ma délelőtt 10 órakor még nem volt az utazásra nem javasolt térségek listáján a háborúba keveredett Ukrajna, így utasbiztosítás még köthető az országra. A jövőben kiutazók esetében a biztosítók élhetnek a háború miatti kizárásokkal, ám talán még nagyobb probléma, hogy a hadiállapotban lévő országban nem garantálható az ellátás szervezés.

Egyelőre nincs tiltólistán Ukrajna

A ma reggel elindult háború ellenére csütörtök délelőtt 10 órakor Ukrajna még nem szerepelt a Külügyminisztérium konzuli szolgálata által működtetett, „Utazásra nem javasolt országok listáján”.

A honlapon lévő külön tájékoztatás szerint „az Ukrajna és Oroszország között az utóbbi napokban kialakult feszültségre tekintettel kérjük, hogy utazásuk szükségességét fontolják meg, és lehetőség szerint halasszák későbbre. Ismét felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy ha mégis az utazás mellett döntenek, vagy a térségben tartózkodnak, kérjük regisztráljanak konzuli védelemre.”

A korábbi tájékoztatások szerint az Oroszország által korábban annektált Krím félszigeten és a szeparatisták által ellenőrzött keleti régiókban eddig sem tudták garantálni a konzuli érdekvédelmet, ezért felszólították a magyar állampolgárokat, hogy a szeparatisták által ellenőrzött térségekbe és azok közelébe ne utazzanak be, mert életük és testi épségük veszélybe kerülhet, és konzuli segítség nyújtására sem nyílik lehetőség.

Biztosítás még köthető

Miután az ország eddig nem kapott piros, beutazásra nem javasolt kódot, az Ukrajnábna látogató magyaroknak

a biztosítók kötelesek utasbiztosítást nyújtani. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a háborús, polgárháborús helyzetből eredő károkra a biztosítók általános szerződési feltételeiben kizárás vonatkozik.

Aki most megy, korlátozott védelmet kap

A money.hu szakértőinek értékelése szerint ez adott esetben azt jelenti, hogy azon utasok esetében, akik már kinn tartózkodnak Ukrajna területén, a biztosító akkor is jótáll, ha a káresemény a megindult háború miatt következett be. (Ez nem feltétlenül igaz a polgárháborúban régóta érintett keleti megyékre.)

Azok az utasok viszont, akik most, a háború kitörése után indulnak útnak azzal számolhatnak, hogy biztosítási védelmük csak a háborúval nem összefüggő káresetekkel kapcsolatban lesz megoldott.

A szolgáltatások nyújtása nem garantált

Az ugyanakkor biztos, hogy a háborús időszakban a biztosítók ellátásszervezői tevékenysége is megnehezül, így pléldául a mentés, ellátás, hazautaztatás megszervezése a biztosítónak és kint partnereinek is ellehetetlenülhet. Márpedig – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői – a legnagyobb segítséget az utasbiztosításban épp az jelenti, hogy betegség, baleset vagy egyéb kár esetén az ellátás szervezését a biztosító átveszi az utazóktól és a helyi viszonyokat jól ismerő kint partnerre bízza. Ez egy háború idején – akkor is ha frontok több száz kilométerre vannak – nem lehetséges, hiszen az ilyenkor bevezetett hadiállapot az egész ország működését átalakítja.

A fentiekkel a money.hu szakértői szerint akár egy kárpátaljai rokonlátogatás esetén is számolni kell.

ESTI UPDATE! Már nem ajánlott az utazás!

A Konzuli szolgálat honlapján este már a következő közlemény volt olvasható:

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt

a Külgazdasági és Külügyminisztérium a mai napon Ukrajnát az I-es (piros) utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta. Az Ukrajnába történő beutazás semmilyen körülmények között sem javasolt.

Az országban tartózkodó állampolgáraink regisztáljanak konzuli védelemre.

Valamennyi ukrajnai külképviseletünk a magyar állampolgárok rendelkezésére áll, hogy segítséget nyújtsanak, akár személyesen, akár telefonos megkeresés esetén.”

A fenti közlés fényében a biztosítóknak már nem kell elfogadni az ukrajnai célú utazásokat tervezők biztosítási ajánlatát, magyarán elutasíthatják az ilyen céllal hozzájuk fordulókat. Az továbbra is egyedi mérlegelése a biztosítónak, hogy hajlandó-e biztosítási védelmet nyújtani az invázió alatt álló országba utazóknak. Korábban az egyiptomi terrortámadások idején hánytak fittyet a biztosítók a konzuli ajánlásnak, illetve a koronavírus járvány idején, amikor minden ország a piros, utazásra nem javasolt kategóriába került, akkor is volt olyan társaság, amely vállalta, hogy szolgáltat.

De ilyen mértékű problémával, mint az ukrán háború, a délszláv konfliktus óta nem találkoztak a biztosítók. Emiatt vélhetően a biztosítók döntő része nem fog utasbiztosítást kötni az Ukrajnába indulókra.

Borítókép: Getty Images