Így befolyásolja az ingatlanpiacot a háború

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A kereslet február első három hetében stabilan alakult, a katonai konfliktus kirobbanása óta viszont több mint 20 százalékkal visszaesett.

Felemásan alakult a február a lakáspiacon - áll az ingatlan.com elemzésében, amely bemutatja, hogyan alakult a kereslet és kínálat az év második hónapjában.

Egyre több településen található eladó ingatlan

Februárban - januárhoz képest - 81-gyel több településen lehetett az eladó lakóingatlanok közül válogatni. Idén februárban több mint 33 ezer eladó lakás és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 9 százalékkal több mint januárban. Ugyanakkor tavaly februárhoz képest mérséklődött a friss kínálat, mégpedig 20 százalékkal.

“Február első felében még élénk volt a piac, ám a háborús események visszavetették az eladási kedvet, a konfliktus kitörése óta 27 százalékkal csökkent az egy nap alatt feladott átlagos hirdetésszám” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Zuhannak a keresések a háború kitörése óta

A háború a kereslet alakulását is befolyásolta. Februárban közel 400 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, de érezhető volt a visszaesés február utolsó napjaiban.

A katonai konfliktus kirobbanását követően a napi érdeklődések száma 22 százalékkal csökkent.

“A kereslet visszafogottsága február végén a már említett bizonytalansággal és a vevők óvatosságával magyarázható. Egy-egy nagyobb döntésnél, mint például a lakáseladás vagy hitelfelvétel, sokan kivárnak. De ez várhatóan átmeneti jelenség lesz” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Balogh László szerint a konfliktus rendeződését követően a döntésüket elhalasztó eladók és a vevők egyszerre jelenhetnek meg a lakáspiacon, ami érezhető élénkülést okozhat a forgalomban.

Lakhatási felajánlások érkeznek a menekülteknek
A háború elől menekülők részére lakhatási felajánlásokat gyűjt az ingatlan.com. Erről részletesebb információk itt olvashatók: http://tudastar.ingatlan.com/berelnek/ukrajna/

Borítókép: Getty Images