Az osztrák csőd rántotta magával a magyar Sberbankot

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A kedd este bezárt osztrák anyabankban ragadt hatalmas betét tette be a kaput a magyarországi Sberbank mögött – az immár szolvencia gondokkal küzdő bank esetében már csak az engedély visszavonása és a felszámolás elrendelése volt a járható út – jelezte Kandrács Csaba, az MNB alelnöke. A bank ügyfeleinek a következő 1-2 napban további türelem javasolt.

A magyar bankrendszer és a pénzügyi rendszer stabilan működik, az orosz-ukrán háborús kitettségek nem érik el a veszélyes szintet, egyedi esetről van szó - mondta Kandrács Csaba, az MNB Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a Sberbank csődje kapcsán. A Sberbank magyarországi piaci részesedése 1 százalék körül, emiatt a leánybank csődje pénzügyi-stabilitási kockázatot nem jelent a magyar bankrendszernek – hangsúlyozta az alelnök.

Elfogyott a levegő a leánybankok körül

Azt követően, hogy európai szanálási hatóság

végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál,

az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – amely kedden még felügyeleti biztost küldött a Sberbank Magyarország Zrt.-hez – úgy ítélte meg, hogy a magyar leánybank likviditási és tőkehelyzete olyan súlyos, hogy a működés a továbbiakban már nem fenntartható

Kandrács Csaba szerint az orosz-ukrán háború múlt csütörtöki elindulása után két oldalról került nyomás alá az európai bankcsoport: az orosz anyabank – a Sberbank Europe AG tulajdonosának - támogatása beszűkült, s emellett a többi nemzetközi bank csökkentette az együttműködési hajlandóságát az európai Sberbank leányok irányába. A leánybankok így hiába szerettek volna forráshoz jutni, a partnerek elfordultak tőle. Emellett a bizalmi válság eredményeként országonként eltérő időpontban, de az ügyfelek megrohanták a Sberbank fiókokat – a cseh leánybanknál már pénteken akkora betétkiáramlás történt, hogy ott már pénteken el kellett rendelni a felszámolást. De több más Sberbank leány is jelezte, hogy likviditási problémák léptek fel, és fennáll a veszélye hogy a működésüket nem tudják önállóan biztosítani.

Az osztrákoknál ragad a magyar cég nagybetétje

A hétvégén elrendelt 2 napos bankszünnap nem csak Magyarországon, de a többi érdekeltség esetében is megtörtént, a felügyeleti hatóságok az időt a tovább működés lehetőségeinek áttekintésére használták fel. Az egyik út az lehetett volna, hogy külön, speciális eljárásban keresnek gyorsan vevőt a Sberbank érdekeltségekre. Ez a horvát és a szlovén bank esetében meg is valósult. Magyarországon ugyanakkor speciális helyzetet teremtett az osztrák anyabank bezárása – jelezte Kandrács Csaba.

A magyar Sberbanknak komoly betétje volt az osztrák bankban. Mivel ennek megtérülése a csőd miatt kérdésesé vált, a magyar banknál így már nem csak likviditási, hanem szolvencia probléma is fellépett. Márpedig az MNB szolvencia gond esetén már nem tud lépni, csak a likviditási problémák kezelésére vannak felügyeleti eszközök.

A jegybank tegnap este áttekintette a szanálási és felszámolási lehetőségeket, s végül a felszámolás mellett döntöttek.

A felszámolási eljárás jogilag onnan indul, amikor a Pénzügyminisztérium visszaigazolja az MNB döntését, ez ma reggel jó eséllyel megtörténik.

Három úton jutnak pénzükhöz a betétesek

A kifizetési és kártalanítási folyamat innentől indul az Országos Betétbiztosítási Alapnál (OBA). Az OBÁ-nak a döntéstől számított 10 munkanapon belül az uniós szabályoknak megfelelően

a 100 ezer eurós (~37 millió forintos) összeghatárig ki kell fizetnie a betétesek pénzét.

Az elmúlt 29 évben valamennyi bankcsőd esetén az OBA határidőre teljesítette kártalanítási kötelezettségét – hangsúlyozta Kandrács Csaba.

A betétesek 3 úton kapják majd meg a pénzüket az MNB alelnöke szerint:

  • akinek más banknál van számlája, az ott vezetett számlára kérhetik az átutalást – erre az OBA honlapján található formanyomtatványt kell kitölteni és bevinni a Sberbank fiókjába
  • lesznek kifizető bankok – ezeknél számlát lehet nyitni, vagy ottani pénztári kifizetést választani. Azt, hogy mely bankokról van szó, arról az OBA tájékoztat majd.
  • a kisebb összegű követeléseket a postán keresztül fizetik majd vissza a betéteseknek. 

A Sberbank magyarországi leánybankjának működése rendben volt, ezért komoly remény van arra, hogy a bank ügyfélportfoliójára hamarosan talál vevőt a végelszámolónak kijelölt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN). Ebben az esetben az összeghatár feletti betéttel bíró ügyfelek pénzének további megtérülésével lehet számolni – mondta Kandrács Csaba. 

Türelem és a hírek figyelése kell

A money.hu szakértői arra hívják fel a Sberbank ügyfeleinek a figyelmét, hogy a következő 1-2 napban figyeljék az OBA tájékoztatását a kártalanítás menetéről – ezekről a money.hu oldalon is folyamatosan tájékoztatunk majd.

A bankfiókokba nem érdemes menni.

  • A Sberbank semmilyen tranzakciót nem indíthat és fogadhat, pénzforgalmi engedélye nincs.
  • Több információval egyelőre a banki dolgozók sem rendelkeznek.
  • Egyelőre – még - a kifizetési kérelmek sem leadhatóak.
  • A sberbankos kártyákkal fizetni mostantól nem lehet.
  • Fontos ugyanakkor, hogy akinek hitele van és törlesztési határidő közeleg, a befizetését rendben teljesítse. A bank csődbe menésével ugyanis a követelések továbbra is fennállnak, a felszámoló a nem fizető adósokkal szemben ugyanolyan jogon léphet fel, mint a bank. 

Borítókép: money.hu