Felújítási hitel: célkeresztben a fürdőszobák

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Még mindig sokan érdeklődnek az Otthonfelújítási program lehetőségei iránt: az idei első negyedévben a háztartások 8 százaléka biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódóan 2022 végéig állami támogatást felvenni, további 13 százalék pedig valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást - derül a GKI és a Masterplast közös februári felméréséből.

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak feltérképezésére. Az idén februárban 1000 embert vontak be a reprezentatív kutatásba.

A háztulajdonosok és a középkorúak igénylik a legtöbb hitelt

Az állami támogatás igénylése a családiház-tulajdonosok körében a legnépszerűbb, az érintettek 10 százaléka biztos, 15 százaléka valószínű résztvevőnek mondta magát.

A társasházakban élők körében 5 százalék a biztosan támogatást igénylők aránya, és 11 százalék mondta ezt  valószínűnek.

A közlemény szerint az állami támogatás iránti érdeklődés a középgenerációk körében a legmagasabb, a 30 és 50 év közöttiek közül a biztosan és valószínűleg támogatást felvevők aránya 13, illetve 19 százalék.

A régiók közül a legnagyobb aktivitás - ahogy a korábbi felmérésekben is - a közép-dunántúliban várható.

Minimum kétmilliós belépő

Az elemzők arra is rámutattak, hogy az állami támogatást felvenni tervezők bő harmada szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, negyedük venne fel legalább 2 millió forint támogatást.

Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 2,1 millió forint, ami az önerőt is beleszámítva 4,2 millió forintos projektértéket jelent.

Ez az összeg mintegy 10 százalékkal emelkedett a tavalyi negyedik negyedévi megkérdezéshez képest.

A legnépszerűbb cél, amit a válaszadók 39 százaléka jelölt meg, változatlanul a lakóingatlanok belső tereinek felújítása, ami magában foglalja a belső fali, padló, álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, illetve ezek festését, tapétázását.

A megkérdezettek harmada a fürdőszobát szeretné felújíttatni.

A fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a tetőfelújítás iránti igény is magas, a felmérésben résztvevők bő negyede szeretné ezeket elvégeztetni.

Slágertermék lett a napelem

A napkollektor vagy napelemes rendszer kiépítése iránt a felmérésben  minden negyedik válaszadó érdeklődött, míg egy évvel ezelőtt még csak minden hetedik. A növekedés annak is betudható, hogy ennek támogatására az Otthon-felújítási programon kívül is állnak rendelkezésre célzott pályázati források.

Az Otthonfelújítási program lehetővé teszi a Magyarországon élő, gyermeket nevelő családok számára - 3 millió forintos összeghatárig - állami támogatás igénylését. Az elvégzett felújításról szóló pénzügyi beszámoló benyújtási határideje 2022. december 31.

Figyelj a szakikra és a számlákra!

A legmagasabb szintű fekete foglalkoztatás is a lakosság közvetlen megrendelésére készülő lakásépítéseknél és lakóingatlan-felújításoknál tapasztalható, amit elsődlegesen a nagyszámú, írásos szerződés nélküli munkavégzés tesz lehetővé. Ez a jelenség nagy kockázatot hordoz magában a megrendelő és kivitelező számára egyaránt, rontja a tisztességes vállalkozók versenyhelyzetét, emiatt sürgős változtatásokra lenne szükség ezen a területen.

Emiatt különösen fontos, hogy építezésnél, felújításnál körültekintően válassz szakembert és mindig figyelj arra, hogy a számláid elsázmolhatók legyenek!

Borítókép: Getty Images

chatsimple