Erre figyelj, hogy elszámolható legyen a költésed a felújítási támogatásnál!

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 6 perc

Miután az otthonfelújítási támogatás igényléséhez áfás számlát kell kérnünk a szakemberektől, fontos tudnunk azt is, milyen tartalmú számlát fogadhatunk el a szakiktól.

Az Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig volt igényelhető. Az Otthonfelújítási támogatás iránti kérelem beadása csak ezekben speciális esetekben volt lehetséges 2023. március 31- ig:

 • egyrészt - sajnálatos esetben - a gyermeküket elvesztők helyzetére vonatkozik, azaz ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
 • másrészt pedig akkor, ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

Az 2023. április 19-én megjelent kormányrendeletben szereplő, otthonfelújítási támogatással kapcsolatos módosítások azoknak jelenthetnek új esélyt, akiknek a kérelmét már elutasították, az alábbi okokból:

 • aki azért nem kapta meg a támogatást, mert az igényléskor még nem laktak az adott ingatlanban legalább 12 hónapja, de a múlt év végén már teljesült ez a feltétel, akkor jogosultak lehetnek az állami pénzre. 
 • aki azért nem kapta meg a támogatást, mert köztartozása volt. Amennyiben azóta rendezte, és ezt igazolja, akkor jogosult lehet az igényelt összegre.

További változás, hogy az otthonfelújítási  támogatásra elektronikusan beadott igénylések elbírálásának határideje egy alkalommal legfeljebb 45 nappal meghosszabbítható. Ennek hátterében az áll, hogy a tavaly év végén lejáró határidő miatt nagyon sokan csak az utolsó napokban nyújtották be a kérelmet, és a támogatások elbírálása sokaknál csúszásban van. 

A cikk további részeiben arról olvashatsz, hogy amíg igényelni lehetett az otthonfelújítási támogatást, azt milyen feltételek mentén lehetett megtenni.

Az otthonfelújítási támogatás új helyzetet teremtett mind az építőipari szolgáltatást nyújtók, mind pedig a megrendelők oldalán. Korábban ugyanis, ha az adott munka összege nem érte el a 900 ezer forintot, és a magánszemély sem kérte kifejezetten a számla kiállítását (és készpénzes volt a fizetés), úgy a szolgáltatásnyújtó pusztán egy nyugta kiállításával is teljesíthette a számlakiállítási kötelezettségét – emlékeztet a Deloitte összegzése.

Bealkonyul a „kell számla?” kérdésnek

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a legtöbb esetben ez is elmaradt, hiszen a szakmunkák felvételénél az érintettek általában az árajánlatig jutottak el – ez volt az egyetlen írásban meglévő igazodási pont -, ezt követően pedig a legtöbb esetben elhangzott a kérdés: számla (nyugta) kell-e? Mert, ha nem, akkor ugyan nem kaptunk sem számlát, sem nyugtát, ellenben a 27 százalékos áfa nem került rá a munkadíjra. Ez sokakat arra ösztönzött, hogy így kérjék a szakmunkát – a közel 30 százalékos mérték bizony feledtette azt is, milyen kockázatot vállalunk azzal, ha számla nélkül igyekszünk szavatossági, jótállási igényünket érvényesíteni a szolgáltatást végző felé. Az érintett felújítási munkák során a fentiek miatt virágzott a számla nélküli munka.

Felújítási támogatásnál mindenképp kell a számla

Ha valamiben sikert hozott a kormány otthonfelújítási programja, az az, hogy jelentősen visszaszorult a szürkegazdaság, hiszen a támogatás igénybevételének egyik sarokköve, hogy az elvégzett építési vagy szerelési tevékenységről számlával rendelkezzünk. A bankok a hitelek esetében nem kérnek számlát, hiszen például a lakáshiteleknél a fedezetet a lakás értékbecslő által meghatározott értéke, illetve az ingatlanra bejegyzett jelzálog adja. A felújításokat eddig döntő részben fedező személyi hiteleknél pedig az adós jövedelmi helyzete a mérvadó – onnantól a hitel szabad felhasználású válik, a bank nem vizsgálja, hogy mire költi azt a hitelfelvevő. Ezzel szemben az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez ugyanis mindenképp szükséges az áfatörvény szerint kiállított számla, ezért a magánszemély megrendelők oldalán jelentősen megnőtt a számlaadásra vonatkozó igény – hívta fel a figyelmet Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.

Mi legyen a számlán?

A tanácsadó cég szerint a fentiek miatt nem mindegy, hogy a szakember által kiállított számla valóban megfelel-e az áfa-törvényben foglalt feltételeknek. De mire kell akkor figyelnünk?

A Billingo blog szerint a kiállított számláknak minden esetben tartalmaznia kell az alábbi elemeket:

 • a számla kelte,
 • a számla sorszáma, amely a számlát kétséget kizáróan azonosítja,
 • a számla kiállítójának neve, címe, adószáma,
 • a vevő neve, címe (ha cégre kérjük a számlát akkor a vevő adószáma is!!!),
 • értékesített termék/szolgáltatás megnevezése, mennyisége és egységára (adó nélküli értéke),
 • számla összértéke (adó nélküli értéke),
 • az ÁFA százalékban és összegszerűen is kifejezve.

Bizonyos esetekben a számlák további kötelező eleme lehet a

 • teljesítési dátum – ezt akkor kell feltüntetni, ha nem azonos a számla keltével,
 • a kedvezmény mértéke – abban az esetben, ha az egységár nem tartalmazza,
 • adómentesség jogcímének egyértelmű megjelölése – ha az értékesített termék/szolgáltatás, vagy a szolgáltató tevékenysége mentes az adó alól,
 • a számla kiállítójának speciális adóalanyiságának megjelölése (pl. kisadózó vállalkozás).

Nem kötelező eleme ugyanakkor a számlának – noha sokan úgy gondolnánk:

 • a fizetési mód,
 • a fizetési határidő,
 • a termékek/szolgáltatások statisztikai besorolási száma (VTSZ/TESZOR).

Külföldi cégtől vásárolsz – magyar adószám kell az elszámolhatósághoz!

Előfordulhat, hogy olyan terméket rendelünk meg a felújítás során, amelyet nem itthon vásárolunk, hanem mondjuk egy webáruházban szerzünk be. Fontos ennek tekintetében az, hogy ez a beszerzés csak akkor lesz elszámolható a felújítási program keretében, ha a terméket, szolgáltatás nyújtó külföldi cég rendelkezik magyar adószámmal is, amelyet a számlán is fel kell tüntetni. Ha erre nem figyelünk és egy olyan számla alapján kérjük vissza a pénzt az államtól, amelyen a számla kiállító magyar adószáma nem szerepel, akkor elveszíthetjük a támogatást – hívják fel a figyelmet a Deloitte szakemberei.

Borítókép: Getty Images

chatsimple