Jól húz, és vásárolna az Erste Bank

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Megismételte 2019-es nyereségét az Erste Bank. Az új hitelek kihelyezése szépen bővül, a banknál alaposan érződött az szja-visszatérítések hatása.

59,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet az Erste Bank, ami a 2020-as 22,9 millárd forinthoz képest szép eredmény, de – miként Jelasity Radovan elnök-vezérigazgató jelezte – alatta maradt a 2019-es 60,2 milliárd forinttól.

A bank működési bevételei 14,3 százalékkal 176,6 milliárd forintra nőttek, a kiadások ehhez képest csak 10 százalékkal bővültek egy év alatt és 82,7 milliárd forintot tettek ki. Az év során 28 milliárd forintot tett ki a különböző címen (bankadó, tranzakciós illeték, OBA-, Beva-díjak, kamatstop) alapján fizetett extra banki költség.

A bank hitel- és kötvényállománya 9,2 százalékkal nőtt, s átlépte a 2000 milliárd forintot. Ugyanakkor a betétállomány bővülése közel a duplája volt a hitelekének. Az állomány 19,1 százalékos bővüléssel meghaladta a 3195 milliárd forintot. Ennek köszönhetően a bank hitel/betét állománya egy év alatt 65,3 százalékról 58,6 százalékra csökkent.

Szép hitelbővülés

Harmati László vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint a lakossági oldalon

  • az új jelzáloghitel kihelyezés 21 százalékkal 121 milliárd forintra emelkedett.
  • Személyi hitel kihelyezésben 27 százalékos bővülést tudtak elérni tavaly 2020-hoz képest, a 63 milliárd forintos kihelyezés ugyanakkor elmarad a 2019-es 78 milliárd forinttól.
  • A babaváró kihelyezések ugyanakkor közel harmadával, 66 milliárd forintra csökkentek.

A lakossági szegmenshez tartozó mikrovállalati hiteleknél a bővülés 33 százalékos volt, amit a Széchenyi kártya új termékei hoztak elsődlegesen. A vállalati hitelállomány összességében 3 százalékkal, 816 milliárd forintra nőtt, a vállalati üzletág új hitel kihelyezése 7 százalékkal emelkedett.

Több területen is érezhető volt az szja visszatérítés

Harmati László szerint az szja-visszatérítés megérkezését érezte a bank.

Több napon keresztül történelmi csúcson volt a lakossági bankkártyás fizetés, de a hitelek előtörlesztésében is megugrottak a számok.

Cselovszki Róbert, a befektetési üzletág vezetője szerint nagyon sokan nyitottak értékpapír számlát és a rendszeres megtakarítások állománya is a várakozásokon felüli volt, a számlanyitások száma megduplázódott ezekben a napokban. Az állomány bővülés a befektetési állományban ellensúlyozta a piaci értékcsökkenés értékét.

A nem fizető adósok arányát mutató NPL ráta 3 százalékról 3,6 százalékra nőtt tavaly. Ennek a mutatónak a romlására nem lesz komolyabb hatással a kamatemelés Jelasity Radovan szerint, miután a hitelek jelentős része fix törlesztőrészlettel bír. Így a nem fizető adósok állományának jelentősebb növekedése nem várható. A moratóriumból kikerülő ügyfeleknél tavaly év végén a normál ügyfeleknél nagyobb volt a nem fizetés, de az arány hónapról-hónapra javul, az Erste szerint a moratóriumos ügyfelek fizetési hajlandósága március végére belesimult a normális adtokba. Ebben Harmati László szerint szintén segített az SZJA-visszatérítés.

Idén nem lesz hitelbővülés

Ha nőnek a kamatok, az egész biztosan megérződik majd a fogyasztási hiteleken. A lakáshitel piacon nominális csökkenéssel nem számol az Erste Bank.

Nem váltanak a kamatstoposok

A kamatstopban lévő ügyfeleket fix hitelre váltási ajánlattal az Erste tavaly novemberben és az elmúlt hetekben újra megkereste, ám Harmati László tájékoztatása szerint az érintettek váltási hajlandósága nagyjából megegyezik az MNB által jelzett 6 százalékkal.

Megvennék a Sberbank állományát

A Sberbank ügyfélállományának átvételére vonatkozó kérdésre válaszolva az elnök-vezérigazgató arról beszélt, hogy – ahogy eddig - minden akviziciós lehetőség érdekli őket – legyen szó bankvásárlásról vagy állomány átvételről.

Borítókép: ujbuda.hu