A gyerekeink okosabban bánnak majd a pénzzel

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A fiatalok számára egyre fontosabbá válik, hogy eligazodjanak a pénzügyi kérdésekben, vagy épp az, hogy vásárlóként ne verjék át őket. Ezeket a technikákat iskolai versenyeken és foglakozásokon egyre több diák sajátíthatja el.

Idén negyedik alkalommal rendezi meg a Legyél te is pénzügyi junior klasszis! versenyt a Privátbankár.hu Kft. a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatásával. A versenyre még tíz napig, március 28-ig várják a 14-19 éves diákok jelentkezését.

Aktuális kérdésekkel versenyeznek

Gáspár András, a Privátbankár.hu lapigazgatója a versenyre szakértők által összeállított oktatási anyagokból lehet felkészülni. Gyakorlati, életben használható tudást szeretnének átadni a diákoknak, akik később a családjaik életébe is átvihetnek pénzügyi ismereteket. A money.hu kérdésére a Gáspár András elmondta, a tananyagot és a verseny kérdéseit folyamatosan aktualizálják. Erre jó példa volt, hogy a tavalyi versenyen volt kérdés az szja-visszatérítéssel kapcsolatban, illetve a családtámogatási program részeként tavaly debütált felújítási támogatásról is kérdezték a fiatalokat.

Az idei kérdések között pedig szinte bizonyosan lesznek feladatok a betétbiztosítási alap működésével kapcsolatban, de a közbeszédet foglalkoztató témák között kérdeznek az inflációról, és az árfolyamkockázatról is.

Tízből kilenc gyerek szívesen tanulná a pénzkezelést

Szalay Orsolya, az Erste Bank Social Banking vezetője kiemelte, hogy a bank stratégiájának alapvető része az új generációk igényeinek megismerése. Szerinte csak azok tudják felmérni, hogy milyen lehetőségeik vannak, akik pontosan értik pillanatnyi pénzügyi helyzetüket.
Sinkáné Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóügyi szakfőigazgatója arra emlékeztetett, hogy ez a generáció készségszinten használja a digitalizáció eszközeit, így az adótudatosság fejlesztéséhez a NAV online ügyintézési felületei segítséget nyújtanak.
Nádasi-Malinka Krisztina, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatóhelyettese felmérésüket idézte, amely szerint tízből kilenc diák szívesen tanul pénzügyi ismeretekről. A Pénziránytű egyébként több mint 3 ezer tanárnak és legalább 450 ezer diáknak nyújt évről-évre támogatást ingyenes tankönyvekkel, képzésekkel.
Szabó Linda, a Fundamenta marketing és kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a versenyben a diákok nemcsak lexikális tudást szereznek, hanem a logikai összefüggéseket is megismerik a pénzügyek világában. A versenyt díjakkal és szakmai segítséggel a Pénzügyminisztérium és a Magyar Államkincstár is segíti.

Tudatos vásárlókká nevelik a gyerekeket

Eközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium immár a századik Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet adományozta, a 100. pályázó iskola a teskándi Csukás István Általános Iskolának. A zalai iskola tanulóival együtt immár 38 általános iskola és 62 középiskola mintegy 40 ezer diákhoz juttathatnak el hasznos fogyasztóvédelmi ismeretek.

A pályázat célja, hogy a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatoknak fokozottan kitett gyerekek, fiatalok diákéveik alatt útmutatást kapjanak a tudatos fogyasztói magatartásról.

A körültekintő vásárlásra felkészítő általános tartalmak mellett minden évben egy-egy kiemelt területre is felhívják a diákok figyelmét. Idén a hamis zöld állítások felismeréséhez kapnak támpontokat a diákok.

A fenntarthatósági üzenetekre fogékony fiataloknak azért érdemes tisztában lenniük azzal, hogy nem minden, magát bionak, ökonak, natúrnak mondó árucikk készül kizárólag természetes anyagokból, környezetbarát gyártási technológiákkal - hívta fel a figyelmet Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Foto: money.hu

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.