Brutális tempóban emelkednek az építőanyag árak, a csempét duplájáért fogjuk venni

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc

A vártnál is nagyobb mértékben drágultak az építőanyagok, az építkezések átlagos anyagköltsége január óta összességében mintegy 20 százalékkal nőtt, de egyes kategóriáknál az áremelkedés hamarosan eléri a 30 százalékot is - írta a Világgazdaság hétfőn.

Rövidebb határidővel dolgoznak

A Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület elnöke a lapnak elmondta:

számos gyártó vonja vissza korábban kiadott árajánlatait, és tér át rövid határidejű árképzésre,

ennek ellenére a kereslet rendkívül erős, mindenki igyekszik a mostani árakon bevásárolni.

Wiesinger Raimund szerint az építési piacot "a tehetetlenségi nyomaték kellő fordulatszámon hajtja", a kivitelezéseket nem állítják le a megrendelők. Ugyanakkor úgy vélte, a kivitelezési költségek ilyen iramú emelkedése esetén néhány hónap múlva a lassulás jelei is megmutatkozhatnak.

A lakossági felújítási piacot az állami támogatások segítik, de

a drasztikus építőanyag-drágulás, a 2020 óta megduplázódott vagy megháromszorozódott munkadíj és az öt éve átlagosan 13-14 százalékkal emelkedő rezsióradíj miatt csak kisebb munkálatokat lehet majd megvalósítani a megadott keretekből

- vélekedett. Az elnök kitért arra, hogy továbbra is szűkös a kínálat a főbb termékkategóriákban, így a szigetelőanyagok és a szerkezetépítés piacán, és a nemzetközi helyzet a szállítási határidőkre is negatív hatással van, a hőszigetelők és a gipszkarton termékek többsége - néhány hazai gyártásút kivéve - nem egy-két hét, hanem több hónap alatt érkezik meg - írta a lap.

Elszállt a csempe ára

A Világgazdaság arról is beszámolt, hogy néhány égetett kerámia termék, így

egyes csempegyártmányok ára már most kilőtt, pontosabban kezd elszállni, az egyik nagy gyártó éppen most jelentett be 45-50 százalékos azonnali áremelést.

Hozzátették, hogy egyes termékkörökben már a lélektani határon járnak az árak, és a drágulásnak még nincs vége, több oldalról gyűrűznek be a költségemelő hatások. Jelentős mértékben emelkedett az alapanyagok ára, amivel párhuzamosan a fuvarköltségek is drasztikusan megugrottak. Mint Wiesinger Raimund tájékoztatott, továbbra is szűkös a kínálat a főbb termékkategóriákban, így a szigetelőanyagok és a szerkezetépítés piacán, ahol eközben jellemzően 20-30 százalékos áremelkedéssel szembesülnek a vevők.

Borítókép: Getty Images