Lesz zöld hitel, de kicsit sárgább, kicsit savanyúbb

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Lényegében elfogyott a zöld hitel 200 milliárd forintos MNB kerete. A jegybank szerint folytatják a programot, ám az eddigi szuperkedvezményes feltételeken biztos, hogy szigorítanak.

Az eddigi eredményeket látva a Zöld Otthon Program (ZOP) folytatására teszünk javaslatot a monetáris tanács következő ülésén – mondta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI-nek nyilatkozva. Az elmúlt időszakban kiemelkedő érdeklődésről számoltak be a bankok a Zöld otthon hitelek iránt, ezért a Magyar Bankszövetség írásban kérte a program folytatását - emlékeztetett. "A jelenlegi pénzpiaci és kamatkörnyezetben természetesen rendkívül vonzóak a Zöld otthon hitel feltételei, hiszen a kedvező árazású jegybanki forrásnak köszönhetően a fogyasztók legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett vehetnek fel hitelt a jelenlegi feltételek szerint" - mondta Patai Mihály.

A piac már napok óta várta a jegybank megszólalását, miután a feltételrendszer alapján mérföldkőhöz érkezett a program: az MNB által felajánlott 200 milliárd forintos keretből a jegybank legfrissebb számai szerint már 125 milliárd forintra leszerződtek a kereskedelmi bankok. Eddig összesen 4 ezer szerződés köttetett.  A bizonytalanság miatt a bankok jelentős része leállította a zöld hitelek befogadását.

A bankok már tudják, mennyi szerződésre elég a pénzük

Miként arra a money.hu szakértői korábban figyelmeztettek: a szabályok szerint ahogy a leszerződött összeg eléri a 120 milliárd forintot az MNB, a fennmaradó 80 milliárd forintot annak alapján osztja ki a NHP ZOP kölcsönt kínáló bankok között, amilyen arányban ők az első 120 milliárd forintból részesedtek.

Patai Mihály szerint ez most megtörtént. Ugyanakkor a jegybank alelnöke azzal kapcsolatban sem hagyott kétséget, hogy új szerződőnek nem igazán jut majd az MNB eredeti forrásából hitelösszeg.

A jegybank adatai szerint ugyanis a nagy érdeklődés miatt a bankhoz benyújtott kérelmek volumene már meghaladta a program keretösszegét.

Előremutató kezdeményezés 

"A program eddigi feltételei is már előremutatóak voltak, az elmúlt időszak fejleményei pedig igazolták, hogy az energiahatékonyság növelése a jövőben még inkább felértékelődik" - jelentette ki az alelnök.     Patai Mihály hozzátette, a hitelprogram ösztönzőleg hatott az energiahatékony ingatlanok piacára, mely megalapozott egy hosszú távú, a környezeti fenntarthatóságra nagy hangsúlyt fektető folyamatot. A ZOP indulása óta eltelt fél év alatt többezer energiahatékony ingatlan megépüléséhez biztosított forrást, így hosszabb távon is kedvező irányba befolyásolhatja a zöldingatlan-kínálat bővülését. "Ez egy hosszú távú munka, de Magyarország számára is csak a fenntarthatóságban rejlik a jövő" - emelte ki az alelnök.

Szigorodnak a feltételek

Patai Mihály szerint az MNB-nek továbbra is hozzá kell járulnia a zöld és fenntartható gazdaság és az ezt támogató pénzügyi rendszer kialakításához, ehhez pedig rendkívül hatékony eszköz a ZOP. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben a bankrendszernek is proaktívan kell követnie a jegybank példáját a zöld és fenntartható pénzügyi termékek fejlesztésével.

Miután az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, ezért a szigorító monetáris politika folytatódnia kell, a ZOP folytatását csak az elsődleges cél veszélyeztetése nélkül lehet elérni – még akkor is, ha a jegybank fontosnak tartja zöld mandátumával összefüggő feladatainak ellátását is.

A fentiek miatt, ha lesz is folytatás, annak - bár program eddigi feltételei előremutatóak voltak - az eddiginél szigorúbb feltételek mellett kell bonyolódnia – jelezte Patai Mihály.

Fotó: Getty Images

A money.hu szakértői segítenek összeállítani, beadni, sőt, akár más állami támogatással összevonni a hiteligényed. Válassz saját szakértőt, aki nemcsak időt, de pénzt is spórol Neked. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.