Fókuszba kerülhet az árvízkárok biztosítása

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A 2021. évi természeti katasztrófák globálisan 270 milliárd dollár gazdasági veszteséget és 111 milliárd dollár biztosított veszteséget eredményeztek, ami a negyedik legmagasabb érték a sigma jelentések történetében. Ezzel folytatódik az a hosszú távú tendencia, hogy a biztosított veszteségek évente átlagosan 5-7%-kal nőnek világszerte - olvasható a Swiss Re Intézet legfrissebb jelentésében.

Rekordot hozott a tavalyi év

Bár az Ida hurrikán volt a legköltségesebb egyedi természeti katasztrófa 2021-ben, az év során ismét a másodlagos veszélyek okozták a természeti katasztrófákból eredő biztosított károk többségét.

Az Európában júliusban bekövetkezett árvíz például az eddigi legköltségesebb természeti katasztrófa volt a régióban.

Az árvizekből eredő rekordszintű biztosított károk ellenére a kapcsolódó globális védelmi rés továbbra is nagy.

Az árvizek a világ lakosságának közel egyharmadát érintik, többet, mint bármely más veszély. Csak 2021-ben világszerte több mint 50 súlyos árvízeseménynek lehettünk szemtanúi" - mondta Martin Bertogg, a Swiss Re katasztrófaveszélyekért felelős vezetője. „Tekintettel a pusztítás mértékére, az árvízkockázat ugyanolyan figyelmet és kockázatértékelési szigort érdemel, mint az elsődleges veszélyek, például a hurrikánok."

Az éghajlatváltozás várhatóan gyakoribb és szélsőségesebb időjárási eseményeket okoz majd. A növekvő népesség, a gyors városfejlődés és a gazdasági javak felhalmozódása a katasztrófáknak kitett területeken hozzájárulnak a katasztrófakárok folyamatos növekedéséhez. A 2021-es év ismét intenzív természeti katasztrófák éve volt, beleértve a pusztító árvizeket Európában, Kínában, az Egyesült Államokban és a világ más részein. Már 2022 első negyedévében, Kelet-Ausztráliában nagy árvíz okozott széles körű pusztítást és jelentős biztosított veszteségeket.

A klímaváltozással tovább nőnek az árvízkárok

Az árvizekből eredő növekvő veszteségek egyre nyilvánvalóbbak" - mondta Jérôme Jean Haegeli, a Swiss Re vezető közgazdásza. „Tavaly újabb ébresztőt kaptunk. Világszerte egyre sürgetőbbé válik a társadalmak ellenálló képességének növelésére irányuló cselekvés. A viszontbiztosítók a közszférával együtt jól felkészültek arra, hogy a fejlesztéseket a magas kockázatú területektől távolabbra tereljék, és

olyan védelmi intézkedésekbe fektessenek be, mint a zöld infrastruktúra.

Ezáltal az eszközök biztosíthatók maradnak, miközben a növekedési kilátások is javulnak."

A sigma nyilvántartásai azt mutatják, hogy az árvíz messze a leggyakrabban előforduló természeti veszély. Az elmúlt évtizedben körülbelül háromszor annyi jelentős árvízesemény volt, mint trópusi ciklon. Az árvizek okozták a természeti katasztrófákhoz kapcsolódó összes halálos áldozat több mint egyharmadát is. Az árvizek okozta gazdasági veszteségek 23%-ot tettek ki, ami a trópusi ciklonok után a második legmagasabb érték.

Csak a fejlett gazdaságok gondolkodnak előre

A Swiss Re Institute szerint azonban az elmúlt évtizedben a súlyos árvízkároknak

  • csupán 5%-át biztosították a feltörekvő piacokon,
  • míg a fejlett gazdaságokban 34%-át,

ami nagy globális védelmi hiányosságot jelez. A legnagyobb árvízvédelmi rés Ázsiában van, ahol a gazdasági veszteségeknek csak 7%-át fedezi biztosítás. Ezzel szemben Európában az árvízkárok 34%-a biztosított.

Borítókép: Getty Images