A zöldítésben van a hazai építőipar jövője

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 1 perc

A zöld építésgazdaság fejlesztési lehetőségeit járta körül a Greenology Tudásközpont kutatásának eredményeit ismertető konferencia, amelyen Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke is előadást tartott.

Négy, most bemutatott kötetben összegezte első kutatási projektjének eredményeit a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont. Az energiahatékony és zöld építésgazdasággal, illetve az építésgazdaság fenntarthatóságával (az építési, bontási és gyártási hulladékok újrahasznosításával) foglalkozó tudományos projekt eredményei alapján az építőipar zöld innovációja széleskörű pozitív hatásokkal jár.

Egyebek mellett

  • csökkennek az erőforrásigények és a szállítási környezetterhelés,
  • hatékonyabbá és környezetbarátabbá válnak a gyártási technológiák,
  • javul az épületek komfortja és energetikai jellemzői,
  • emellett a fejlesztések hozzájárulhatnak az épületben lakók, dolgozók egészségi állapotának megőrzéséhez és javításához.

„Nyugat-Európa szenved a magas energiaáraktól, soha nem látott módon értékelődik fel az energiahatékonyság. Az innovatív megoldások egyszerre képesek hozzájárulni erőforrásaink ésszerűbb felhasználásához, valamint a lakossági és állami építési beruházások költséghatékonysághoz. A zöld építőipari kutatások és fejlesztések hosszú távon jelentős társadalmi haszonnal járhatnak” – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

A bemutatott kutatási eredményekről bővebb információk a Greenology Tudásközpont honlapján találhatók.