Hitelnet.hu a money.hu része lett!
A hitelnet tartalmai mostantól a money.hu-n érhetők el. Még több hasznos információ és segítség vár az oldalainkon!

Ennyit fogyaszthat a lakásod, ha a szuperhitelt akarod

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Alig több, mint egy hónap alatt fogyaszt el egyetlen hagyományos izzó annyi energiát, amennyit egy, a 2,5 százalékos zöld hitelt felvevő ügyfél lakása fogyaszthat el négyzetméterenként fűtésre és melegvízre évente. 

A múlt hét végén megjelent az a kormányrendelet, amelynek alapján a zöld hitelt igénylő ügyfeleknek nem csak a kivételesen alacsony, évi maximum 2,5 százalékos kamatozással bíró hitel lesz elérhető, hanem – az arra jogosultak - 10 millió forintig 0 százalékos CSOK hitelt is igényelhetnek.

Az MNB hitelére is kapható kamattámogatás

Korábban a CSOK hitel állami kamattámogatásos konstrukció volt, a zöld hitel ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) refinanszírozott konstrukciója – a jegybank ad 0 százalékos kamaton pénzt, „továbbhitelezhető forrást” a kereskedelmi bankoknak. A múlt pénteken megjelent kormányrendelet azt teszi lehetővé, hogy a kamattámogatás az állam vagy a magyar állam kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság – így az MNB - által biztosított hitelkeretből finanszírozott kölcsönök, így a zöld hitel esetében is igénybe vehető legyen.

Négyzetméter korlátok

A kamattámogatás mértéke ugyanakkor a normál CSOK hitel 3 százalékos szintjével ellentétben a zöld hitel MNB által támasztott, maximum 2,5 százalékos mértékéig vehető igénybe. Ugyanakkor a zöld hitel mellé igényelhető CSOK hitel esetében a hitel feltételeinek az ingatlan méretére vonatkozó feltételeknek is meg kell felelni. Azaz 2 gyermek esetében a megvásárolandó új lakásnak minimum 50, 3 vagy több gyermek esetében minimum 60 négyzetméteresnek kell lennie. Az új építésű házak esetében 2 gyermeknél minimum 80, 3 gyermek esetében legalább 90 négyzetméteres ingatlanra van szükség. 

Mit értünk a ház energiafogyasztásán?

Az a zöld hitel sajátja, hogy elvárás, hogy az új otthon legalább BB energetikai besorolású legyen, a szabályozás az épület primer energiaigényét legfeljebb 90 kWh/m2/évben határozza meg. 

De nem vagyunk szakértők, ezért nem árt tisztázni, mit is értünk primer energiaigény alatt. Nos, a lakások esetében ez azt az energiafogyasztást jelenti, amelyet a fűtési és melegvíz előállítási rendszer használ el. A „sima” áramfogyasztást ugyanakkor nem mérjük a primer energiakörben, mivel az áramfogyasztás erősen függ a fogyasztói szokásoktól. Ezért például két teljesen egyforma, BB besorolású lakásnak is teljesen eltérő az energiaigénye annak fényében, hogy a benne lakók miként élnek. 

Ilyen keveset fogyaszthat a lakásod 

De mennyi is a fenti szabályban meghatározott fogyasztás? Ehhez az Magyar Villamos Művek, az MVM tájékoztató adatait hívtuk életre. 

Eszerint 90 kwh teljesítménnyel 

  • 37,5 napig égethetünk egy hagyományos (nem ledes) izzót. Egy energiatakarékos izzóval már fél évig világíthatunk ilyen fényerővel ekkora fogyasztással.
  • Közel 15 évig tudnánk a fenti energia felhasználásával napi egy kenyeret pirítani magunknak, a szendvicssütőben ugyanakkor csak 6-7 évig tudnánk napi egy melegszendvicset készíteni. 
  • Négy és fél héten keresztül tudunk egy négytagú családnak szükséges ételt készíteni elektromos tűzhelyen.
  • Az elkészült ételeket 90 kWh-ból 45 napig tudjuk hűteni a fagyasztóban, s ugyanennyi ideig tudjuk működtetni a sima hűtőszekrényt is. Ennyi energiából 450 adag ételt tudunk felmelegíteni a mikróban. Ugyanakkor a tányérok mosogatásához már csak 45 esetben vehetjük igénybe mosogatógépünket ekkora fogyasztásnál. 
  • Tíz éven keresztül tudunk ekkora energiával napi egy adag kávét főzni magunknak.
  • A családi mosásra ugyanakkor csak 9 hétig van lehetőség, ha 90 kWh áll rendelkezésünkre. Vasaláskor ugyanakkor csak 7,5 órára lenne elég ennyi energia. 
  • Két és fél évig biztosítva van ennyi energiával a mobiltelefonunk töltése, s arra is elég ez az energia. hogy 90 órán keresztül szárítsunk hajat hajszárítóval.
  • Nem egész 4 napig tudjuk vele bömböltetni a hifi berendezésünket, ám a tévénket egy hónapon keresztül tudjuk nézni, miközben két és fél évig biztosítva van ennyi energiával a mobiltelefonunk töltése. Számítógépünknek ugyanakkor kevesebb, mint 12 napos folyamatos működtetéséhez elég ez a teljesítmény. 
  • 450 évig használhatjuk elektromos borotvánkat, vagy 360 évig nyithatnánk ki napi egyszer egy konzervet elektromos konzervnyitónkkal. 
  • Hét és fél napig tudjuk ekkora teljesítménnyel üzemeltetni fúrógépünket

Borítókép: Getty Images