Néhány napig megint van zöld hitel

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

A Raiffeisen Bank átmenetileg ismét befogad zöld hitel kérelmeket, ám a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett – bukkant rá a money.hu. Tömegeknek nem érdemes célba venni a bankot, a keret vélhetően néhány szerződésre elég. Az MNB szeretné folytatni a programot, ám bizonyosan más feltételek mellett, és jó eséllyel az első időszak kedvező kamatainak búcsút kell mondanunk.

Marad kerete a Raiffeisennek

Újra van bank, akinél – vélhetően csak átmeneti jelleggel, de – befogadnak Zöld hitel igénylést – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. Korábban néhány napig az OTP és az Erste nyitotta meg a lehetőséget, most pedig a portál szakértői arra bukkantak, hogy a Raiffeisen Bank május 9-től újra befogad igényeket.

Az igénylés feltétele, hogy a kölcsön csak már használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásra igényelhető, az igénylőnek, végleges és aláírt adásvételi szerződéssel kell rendelkeznie.

Ugyancsak elvárás, hogy az adósnak – az adóstárs jövedelme nélkül – ön magában legalább 400 ezer forintos havi jövedelemmel kell rendelkezni.

A Raiffeisen lépése annak köszönhető, hogy a jelek szerint a banknál már csőben lévő szerződések nem merítették ki azt a keretet, amivel a pénzintézet rendelkezett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 200 milliárd forintos keret első 120 milliárd forintját a jelentkezések sorrendjében osztotta szét, ezt követően a fennmaradó 80 milliárdot, illetve a limitemelést követő újabb 100 milliárdot pedig az első időszak banki aktivitása kapcsán osztotta szét a pénzintézetek között.

Patai Mihály, az MNB alelnöke a Világgazdaságnak adott nyilatkozatában arról beszélt a múlt héten, hogy a bankok addig 187 milliárd forint összegben kötöttek már meg szerződéseket az ügyfelekkel, és értesüléseik szerint a fennmaradó több mint 100 milliárd forint nagy részét már le is kötötték. Ugyanakkor a leosztásos rendszer sajátja, hogy a bankok a rendelkezésükre bocsátott összeggel szabadon gazdálkodhatnak, azaz

amíg tart a nekik odaadott keret, a jelentkezések alapján dönthetnek a zöld hitel újraindulásáról.

Nem tömegeket várnak

A money.hu szakértői ugyanakkor óvnak a túlzott bizakodástól. A Raiffeisen esetében sem arról van szó, hogy tömegével lehet majd jelentkezni, néhány igényre terjedhet ki a szabad keret. Ráadásul a szigorú feltételek azt mutatják, hogy csak olyan kölcsönigénylést akar befogadni a bank, amely alkalmas arra, hogy néhány nap alatt tető alá lehessen hozni a hitelszerződést.

A következő időszakban esetleg előfordulhat, hogy egy-egy rövid időre a többi bank is megnyitja az igényléseket, ám az idő előrehaladtával erre egyre kevesebb esély van. A money.hu körképe szerint a bankok döntő része csak a kölcsönigénylések befogadásának felfüggesztéséről tájékoztat, apró reményt csak a K&H nyújt, ahol az a mondat szerepel a rideg tények mellett, hogy a bank a hitelkérelmek „további befogadásról a már befogadott hitelkérelmek feldolgozását követően fog dönteni”.

Valami lesz, de nem ilyen kis kamaton

Az MNB tervei szerint az energiatakarékosságot és fenntarthatóságot támogató,  zöld hitel valamilyen formában bizonyosan tovább él majd, ám a folytatás kapcsán Patai Mihály jelezte: "Bár az MNB nyitott a program folytatására, de csak egy olyan, a hazai lakásállomány energiahatékonyabbá válását célzó gazdaságpolitikai koncepció részeként, amelyben a kormány és a hazai bankszektor egyaránt meghatározó részt vállal”.

A money.hu szakértői szerint a fentiek nyomán előtérbe kerülhet a szintén az MNB támogatását élvező Zöld jelzáloglevél program, amely

a piacinál kedvezőbb kamatozású forrást biztosíthat a bankoknak a fenntartható hitelezés erősítéséhez.

Ugyanakkor a kamatelőny többé bizonyosan nem lesz akkora, mint a most már 6 százalék fölé jutó piaci lakáshitel kamatok és a zöld hitel maximum 2,5 százalékos kamata közötti különbség.

Borítókép: Getty Images

A money.hu szakértői segítenek összeállítani, beadni, sőt, akár más állami támogatással összevonni a hiteligényed. Válassz saját szakértőt, aki nemcsak időt, de pénzt is spórol Neked. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple